Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2019 г.

Вучич: Сърбия се въоръжава, но няма намерение да напада никого

"Няма да бъдем сърничката Бамби, която всеки може да глътне."
 
"Сърбия купува изключително отбранително въоръжение, заради което рискува да й бъдат наложени санкции."

Това заяви сръбският президент Александър Вучич, като изтъкна, че страната му няма намерение да напада никого, предаде Танюг.

"Сърбия се въоръжава, защото е свободна страна. Малка страна, обкръжена отвсякъде с държави членки на НАТО, с които желаем добри отношения, но няма да бъдем сърничката Бамби, която всеки може да глътне", каза Вучич в интервю за националната телевизия РТС снощи.

Президентът заяви, че никога няма да позволи Сърбия да бъде толкова слаба, колкото е била през 90-те години, когато не е могла да се защити.

Вучич каза, че Сърбия няма намерение да купува руски зенитно-ракетни системи С-400, защото няма пари за тях.

Той обаче подчерта, че страната значително е засилила бойната си авиация, ще засили и противовъздушната си отбрана, има системи Панцир и ще купува още въоръжение, "което, разбира се, не е в списъка за санкции", визирайки реакциите на САЩ във връзка с купуването на руски С-400 от страна на Турция.

Същевременно Вучич констатира, че мнозина упрекват Сърбия, че купува въоръжение от Русия, а никой не пита какво и от кого купуват хърватите и албанците и кой ги въоръжава, пише БТА.



Няма коментари:

Публикуване на коментар