Зима

Зима
Пролет

21 януари 2015 г.

Ден на родилната помощ

Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Празникът почита бабите-акушерки по селата, които някога са помагали на жените да родят.

21 януари ще бъде отбелязан официално в много болници и АГ отделения в страната.

Според д-р Стоимен Иванов, който е началник на клиниката „Майчин риск" в столичната АГ болница „Майчин дом", проблемът днес е, че АГ-специалистите не обръщат достатъчно внимание на своите пациенти. 


„Вместо да правим нови центрове с модерна апаратура, можем да върнем женските консултации", категоричен е специалистът.

По думите му, ако това се случи, тежките бременности ще намалеят. „Аз имам чувството, че повече се залага да се направят центрове. Вярно, с тази модерна апаратура, без това нещо не може. Но важно е да се възстановят тези мрежи на консултациите в цялата страна, а не да правим центрове. Хубаво е, ще ги направим центровете, но нямате представа какво е положението в цялата страна, в малките градове и села. Там трябва да се направят и да се върнат т.нар. женски консултации, откъдето ние да тръгнем, за да няма такива тежки случаи", коментира д-р Иванов, цитиран от Дарик.

„Много малко е отношението , връзката между лекаря и пациента. Аз това казвам „Колеги, вие трябва да говорите с пациента". Като минава визитация те имат контакт минута-две с даден пациент. Не може така", каза още д-р Стоимен Иванов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар