Зима

Зима
Пролет

23 януари 2015 г.

"Южен поток България" продължава да работи

Димитър Гогов: Има започнати процедури, които не могат да бъдат спрени

Компанията "Южен поток България" продължава да работи, съобщи изпълнителният директор на проекта Димитър Гогов пред БНТ.

"Никъде няма официално написано, че проектът "Южен поток" е прекратен и екипът на "Южен поток-България" продължава да работи", заяви Гогов. "Има започнати процедури, които не могат да бъдат спрени", каза той.

Според него единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства в проекта. Въпреки това практически "Южен поток" не се строи, защото не е започнало реалното строителство. „Извършват се обаче работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство“, каза още Гогов.

"Започнати са процедури за изкупуване на сервитутни права в 37 общини и те не могат да бъдат прекратени", уточни той. По думите му проектът ще продължи, докато двамата акционери не вземат решение, че минават към друг етап от развитието му. Според Гогов съществува и вариант за закриване на компанията, но това решение следва да се вземе само от акционерите.

Същевременно Гогов отказа да коментира твърденията, че средната заплата в компанията възлиза на 10 хил. лева.

Припомняме, че краят на проекта "Южен поток" бе обявен от президента на Русия Владимир Путин в началото на декември 2014 г. Тогава бе съобщено и за новия проект за газопровод от Русия към Турция. Според Гогов обаче е по-логично Русия да пренасочи тръбите към Румъния, а не към Турция.

Няколко дни по-късно отново пред БНТ Гогов уточни, че думите на Путин след срещата с турския му колега Реджеп Ердоган в Анкара подсказват само, че ще има пренасочване на количества газ, необходими на Турция и Гърция. Тогава той също застъпи тезата, че работата на "Южен поток-България" не е спряла, защото все още няма и официално съобщение от руските акционери за спиране на проекта, пише Dnes.bg.

Димитър Гогов, който бе изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД в периода от януари 2007 г. до ноември 2013 г., оглави "Южен поток-България" в началото на октомври 2014 г., когато замени на поста Владимир Инков след решение на служебния кабинет "Близнашки".

Още през август 2014 г. енергийният министър в служебния кабинет Васил Щонов обяви, че ще даде на прокурор шефовете на компанията "Южен поток-България". Причината е, че капиталът на компанията бе увеличен със 191 млн. лв. ден, след като той забрани това, докато ЕК не одобри проекта. Ръководството на "Южен поток-България" не се съобрази с протоколното решение на Щонов от 11 август и въпреки изричното разпореждане на 18 август 2014 г. в Търговския регистър бе вписано увеличение на капитала на компанията.




Няма коментари:

Публикуване на коментар