Зима

Зима
Пролет

26 януари 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (19-23 януари )

Понеделник, 19 януари

Президентът направил голям ихтибар на американския държавен секретар Джон Кери. Посрещнал го като сват чак долу на тротоара. По тоя повод „Сега” пише (не гарантирам, че е вярно, защото „Сега” го пише в „После”!), Кери погледнал посрещача  на входа и казал: „Благодаря ви, господин портиер! А президентът ви къде е?"

Звучи логично, защото външни хора първоначално се ориентират кой кой е по това къде е застанал. Ако стои на входа, вероятно е лакей.

Ще изтраем още две години. По всичко изглежда, че Росен няма да повтори. Борисов си е втълпил, че трябва да бъде всичко, което може да се бъде в тая държава и той ще е следващият президент. Красимир Велчев, шеф на ПГ на ГЕРБ, близък приятел, съратник и съселянин на Бойко, вика: „Аз мисля, че това е логично и би трябвало да го направи… От него би станало достоен президент.” Пък репортерката го пита: „А кой ще е премиер?” Велчев: „Когото Борисов посочи.”

Тогава да попитаме, както попитал Янко Сакъзов преди 110 г., „Цезаризъм или демокрация?” Но вече без въпросителна… Ние си мислехме, че здравата ръка, за която се говореше преди десетина години, ни се е разминала. Ама не, тя просто мина по околовръстното.

Като казахме съселянин та се замислихме, щото и нас ни засяга в известна степен. Ако си се родил на село, а после селото е станало град, ти ставаш  ли гражданин? Би трябвало, не ли?

Български извор разпознава грешниците, съобщава „Новинар” напълно сериозно. Изворът се намира край с. Боснек, а водата му идвала от пещерата Духлата. Разпознавал безпогрешно кой е праведен и кой грешен. Ако към извора се приближал грешник, водата секвала.
„Чешмата на щастието” край Боснек.

Ако бях премиер, щях да ида да се освидетелствам на този извор. Българите са прости и суеверни, не разбират от резони, но на такива работи вярват. Пък, ако има някакви притеснения, щото нали, един премиер не може баш пък изцяло да нема грях, Краси Велчев може да лисне някоя и друга кофа по трасето, та и да рече изворът да каже истината, да не проличи…

„Пробация и глоба за тарикат, ползвал ток на аванта” съобщава „Новинар. И не толкова съобщава, колкото заклеймява. Освен тарикат, гражданинът от никополско село, който бил заловен да извършва непростимата за българин постъпка и даден на съд, е наречен и авантаджия. Човекът се признал за виновен и сключил извънсъдебно споразумение за 100 лв. глоба и 150 часа обществено полезен труд.

Същият тоя „Новинар” оня ден писа: „Ромите в Петрич си пуснаха тока напук на Енергото”. И го написаха без всякакви негативни конотации, точно както Лютвито съветва. За тия 40 семейства от петричката "Шекер махала", на които токът им беше изключен с жандармерия, но те пак се закачили, няма съд, няма пробация! И ги ласкаят на роми, ако че се държат като чисти цигани!

Напоследък журналистическите идиотии извират отвсякъде. Заглавие в „24 часа” на дописка за застреляната шефка на кабинета на пазарджишкия кмет: „Изпратиха Татяна Стоянова перфектно гримирана, следите от куршумите не личаха”. Браво, браво, браво! Това е най-важното, следите от куршумите да не личат. Пък другото ще се оправи.

Независимият Велизар Енчев разправя, че 140 депутати, повече от половината, имали връзка (разбирай интерес!) с производството и търговията на ток от ВЕИ централи – Хасан Адемов от ДПС, Георги Кадиев от БСП, Андонов от ГЕРБ, Трайчо Трайков от РБ... ВЕИ-тата, вика Велизар, са твърдо ядро на енергийната мафия. Много птички са накацали на жицата, бе, птичка до птичка. И все кукувички…

И то да е само токът… Отвсякъде крадат. О т в с я к ъ д е! Ако има едно хубаво по силата на някаква магия да се върнат законите на Крум и за кражба да се режат ръце, в НС ще трябва да гласуват с педали.

Вторник, 20 януари


На конгреса на ГЕРБ-Жени Борисов каза: "Защо да не сложим жена за президент?" Румяна Бъчварова побърза да отдаде това изказване на изключителната вежливост на премиера. Той напоследък верно е много вежлив, направо не е той. Толкова е вежлив, че се сещам за оня виц за чавдарчето, ама не му е тук мястото. Ще го сложа под чертата, където предполагам, че деца не ходят, който иска да го види.*

Както и да е. Обръщаме внимание само на глагола – не казва ще предложим, ще изберем, а ще сложим! И наистина, ако реши, може да сложи мъж, може да сложи жена, може да сложи нещо трето, а може и един кол да побие. Един кол поне гафове няма да прави. Ще си седи на мястото и няма да ходи да посреща гостите по чехли долу на пътя…

Самият Борисов си призна, че само се е пошегувал. "Просто в подобна аудитория, само жени - какво да им кажа"… И вика, че бил удивен, че думите му са станали повод за най-различни анализи и коментари, включително и дали това не било оценка за президента Плевнелиев… Щото наистина имаше и такива коментари, не знам дали да ги споменавам изобщо, според които, ако може една утка да е президент, що да не може и една ичка. Навремето, когато Костов напусна сините и Надка и Пешо Стоянов се караха кой да води остатъчното СДС, от среди от ДСБ (знам го със сигурност!) пуснаха вица: Каква е разликата между НМ и ПС? Тя е патка с утка, а той е утка с патка.
 

Борисов ще е президент и то не защото нещо му е притрябвало, а в името на рекорда, само за да си попълни комплекта. Няма никакво значение дали ще е президент и ще назначава премиера, или ще си остане премиер и ще назначава президента. Времето на едноличната му власт вече е настъпило. Просто не сме забелязали, че 18 брюмер на Бойко Борисов се е състоял. На практика живеем при личен режим, диктатура, омекотена от тоталната липса на съпротива – партийна, интелектуална, народна… Една диктатура по взаимно съгласие. Един човек определя кой да е премиер, кой президент, кой председател на НС, кой главен прокурор, кой кмет на София, Пловдив, Варна, Бургас... То бива харизма, бива, ама бивол курбан не бива!

Сигурно се питате кога ще свърши цялата тази епопея. Щото и аз се питам. Знаете ли кога умират боговете? Когато хората престанат да вярват в тях. По същия начин умират и политиците. Но понеже хората не могат хептен пък в нищо да не вярват, да нямат някоя патерица, на която да се опират като видят зор, те престават да вярват в стария бог, когато си намерят нов. А, ако се интересувате  как си ги намират, то не е тайна. Още преди 2000 г. Ксенофан от Колофон е казал: „Ако воловете имат богове, боговете им ще бъдат волове.” И Чехов така казва, само че малко по-директно: „Масата винаги е склонна към антропоморфизъм в религията и морала, боготвори тъкмо ония кумири, които имат нейните слабости.”

Миналата седмица написахме, че управляващите трябва вече да си набият в кифериците, че в една разядена от престъпност и корупция страна никой не може да живее добре, никой не може да е сигурен за живота и имота си! Нито богатите, нито властните. Междувременно обаче забелязахме, че са почнали да си го набиват. Тръгна една мощна рекламна кампания срещу контрабандата на цигари, организирана от МФ, ДА „Митници” и БТ. Призовават ни да не купуваме контрабанда, защото така сме хранели престъпността и сме късали от залъка на бедните, на пенсиите, на децата… Което си е точно така, ама си беше така и лани, и полани, и през 2009-а… Различното тогава беше, че БТ беше държавен и на никой не му дремеше, че затъва, даже на тия, дето искаха да го купят, им ставаше по-добре. А сега БТ е на Пеевски (Доган) и вече се появява интерес за вкарване на ред в сектора.

Историята учи, че ред в държавата ще има когато приключи първоначалното натрупване. В Европа първоначално натрупване е протекло от средата на XV до средата на XVIII в. Тогава се е трупало главно с труд и пестеливост. Но, както учеше вождът и учителят Димитров, ние трябва да постигнем за десетилетия това, което другите страни и народи са постигнали за векове. И го постигнахме. Общо взето всичко е взето. Новобогаташев вече се нуждае от ред и сигурност. И понеже той плаща, ще си ги поръча.

Пък един читател ми пише, че това, което предлагаме ние с Мая Манолова, в бюлетината да има графа „против всички”, го имало в Русия от 1991 г. до 2006 г., когато било премахнато. Но от 2015 г. пак било въведено. И верно е така. Даже нещо повече. Според закона, ако мнозинството от избирателите гласуват против всички, изборите се обявяват за невалидни и се насрочват нови. Обаче това вече се отнася само за местните избори и не касае например президентските. Няма кой да те остави да гласуваш против всички, когато тия всички са Путин и Медведев.

Предполагам, че и нашите тарикати ще измислят някоя такава врътка. Ще го въведат уж пробно за местните избори. И после ще забравят… Щото, представете си оптимистичния вариант, на президентските избори Бойко събира всички герберски гласове. Които сега са около 1 млн. Обаче повечето от останалите 5.5 млн. се събират накрая, в графа „срещу всички”. Какво правим тогава?

Между другото това „срещу всички” звучи доста грубо и протестно. Предлагам да приемем английското «none of the above» (никой от горепосочените). Пък ние пак ще си знаем, че е против всички.

Ох, не ми се пише повече. На една тежка диета съм и към обяд вече ми се изчерпват всичките сили. Наложи се, щото наченките на стабилност в областта на коремчето започнаха обезпокоително да нарастват. Разбира се, далеч сме още от онова състояние да не можем да си установим пола визуално, но все пак пречи, когато  човек реши да си обуе чорапите, или да си изреже ноктите на краката. Зарекъл съм се, че тая година ще го направя. Лани не успях, ама тая година ще го направя. И в името на тая голяма цел си позволявам само безалкохолна бира вечер. А безалкохолната бира, освен че спъва творческия процес, според моя приятел Георги Гълов била и първата крачка към надуваемата кукла… Да пази Господ!

Сряда, 21 януари


Лютви Местан вика по повод шегичката на Борисов за жена президент: „Проблемът е в глагола „да сложим”, който е достатъчно красноречив сам по себе си, инак идеята е красива".

Напълно сме съгласен с агата. По-точно той е съгласен с нас. Щото prior tempore, potior iure... Но ако трябва да сме честни, което за нас няма да е трудно (за агата не знаем), Борисов наистина ги слага. Да не почне някой да ме убеждава, че Плевнелиев не е сложен?! Или че Фандъкова? Или Тетка Цачева? Тетка може единствено да бъде сложена, посмъртно не може да бъде избрана! Бойко си слага каквото иска и където иска. Но поне  от приличие трябва да използва глагола „предложим”, та да ни остане на нас поне утехата, че ние ги избираме. То си е чиста заблуда, де… В една мъдра книга пише: „Политиката винаги е била въпрос на избор, но от какво ще избираш, не зависи от теб. И всеки си плаща за избора…” Представете си, че Бойко предложи Тетка. И ние изберем Тетка за президент. Ние ли ще я изберем, или Бойко вече я е избрал?

За да остане и за нас някакъв избор, например да не я изберем, предлагам не само в бюлетината да се въведе квадратчето „никой от изброените”, но също законът да се промени така, че ако хората, които са против всички, са мнозинство, изборите да се провеждат отново.

А иначе глаголът „слагам” верно е много красноречив. По-красноречив от него е само „турям”, но той като че има сексуални конотации. Ама той и „слагам” е двусмислен. Интелектуалците например го слагат, не го турят. И освен това, вземете миналото свършено време за мъжки род единствено число (сложен), например: Плевнелиев е сложен. Обаче има хора, които се хващат за думата и настояват, че не бил сложен, бил елементарен. Както и да е.

Заглавие в „Новинар”: „Доброволци помагат на семейства да имат бебе”. В дописката изобщо не става дума за това, което сте си помислили, въпреки че авторът е целял точно него да си помислите. Да си представите ин виво процедура, при която комшията доброволно и безвъзмездно дарява генетичен материал, за да може комшията му да се сдобие с момче (за момиче не е нужна помощ). А всъщност става дума за доброволци, които да дарят сперма и яйцеклетки за ин витро на семейства с репродуктивни проблеми. Само да им дадат материал, а не да им помагат в направата.

Не мислят, съвременните журналисти грам не мислят, просто пишат. Ама много просто. Например „Труд”: „Ромско семейство се труди, за да образова сина си. В село Орляне, община Угърчин, живее ромско семейство, което се изхранва с труд.”

Имаме новина! Циганско семейство се изхранва с труд! Разбирате ли какво ни внушава авторът, в една дописка, която иначе изглежда пропита от симпатия към въпросното трудолюбиво семейство? Дали е възможно подобно заглавие по отношение на семейство от друг етнос? Българско семейство се издържа с труд? Не, разбира се. Излиза, че с малки изключения, циганските семейства не се издържат с труд. Даже не че излиза, ами авторът направо си го е казал: „39-годишният Мелихан, съпругата му Алина (34 г.) са малко изключение от общото възприятие за ромско семейство.”

Пустият му Блъсков, как се е суфистицирал! Едно време в „Монитор”, ако напишеш ром вместо циганин, вдигаше патърдия до небесата, сега се кълчи като активист на Хелзинкския комитет – „общото възприятие…”

Краят на дописката направо ме просълзи: „Младото семейство се радва на всеобщо уважение в цялото село.” Ето я мечтаната междуетническа хармония, ето го лелеяното интегриране, ето го безпроблемното циганско включване, премахването на дискриминацията и расизма… Толкова малко е необходимо, толкова малко… Малко труд, нищо повече.

Колегата от Пловдив Георги Найденов предлага бременните да паркират с предимство като инвалидите. Дори подготвил идеен проект за знака, с който да се означават местата, предвидени за бременни. Подобни знаци видял в Аржентина.

 
Подкрепяме идеята с две ръце. Само малко, познавайки нравите в тази страна, се притесняваме, че изведнъж всички жени във видимо фертилна възраст могат да се окажат бременни. Как ще се удостоверява? Ако става дума само за много бременните жени, ще може да се преценява и на око, но при малко бременните как ще става? Има такива българки, дето вечерта ще забременеят, на сутринта ще идат да си търсят правата… Ами ако паркира госпожа с аргумента, че вече десет дена ѝ закъснява? Може би всяка госпожа да носи тест за бременност и на място…? Или с бележка от гинеколог? Ама няма ли да станат тогава гинеколозите като тия от „Паркинги и гаражи”? Да издадат такива бележки на всичките си пациентки. Пак казвам, много съм „за” идеята, но трябва да се помисли сериозно как да става освидетелстването.

Четвъртък, 22 януари


Радан Кънев изговори  в парламента десетилетните въжделения на милиони българи: "Целта на реформата е част от нас да влязат в затвора". И даде пример с Румъния, където има вече доста случаи на осъдени политици и магистрати. И затова сега докладът на ЕК за Румъния щял да е много по-добър от нашия. Темата за реформите в съдебната система, вика Радан, не търпи отлагане. Трябва ясно и категорично да се каже, че в съдебната система има огромен корупционен проблем.

Явно и Радан е напълно съгласен с нас. От много време ги приказваме тия работи и даваме за пример мамалигарите. Наложително е някои политици да погледат небето на квадратчета. Но едно е трябва, друго е ще стане…  Всъщност, по въпроса има три виждания: Радан застъпва минималистичния вариант – част от тях да влязат в затвора. Ние сме привърженик на максималистичния – голяма част от тях. Но, ако се хванем на бас, ще спечелят тези, които ще заложат на реалистичния вариант – никой. Поне никой от първия ешелон. Не изключвам да дадат курбан някоя и друга дребна риба.

Стратегията бе приета с невиждано единодушие, което, между нас да си остане, рязко констатираше с мнението на някои политически сили при обсъждането, като например БСП и ДПС, които тотално отрекоха промените и после гласуваха за тях. Един отчаян опит да се посмекчи малко оценката на ЕК за ненапредъка ни. Нищо не им струва да приемат една такава стратегия. Да има. Стратегиите не се правят само, за да се изпълняват. Те са много удобни също така и да се показват.

Бойко осъдил Сидеров. Пак. Понякога съдът може и да се поразбърза и да си свърши работата. Според зависи. Състав на СГС присъдил 25 хил. лв. неимуществени вреди на Борисов. Защото Сидеров казал, че има сериозни данни, че Цветанов и Борисов лично и чрез подставени лица (Пашата, Каратиста и други) изнасяни огромни количества пари със самолети към Ливан.

За същото изказване, направено година по-рано в кулоарите на НС, СГС присъжда на Сидеров още 25 000 лв. И изглежда оттук нататък Сидеров ще работи главно, за да се изплаща на Бойко. Преди няколко месеца СГС го осъди да плати близо 200 хил. лв. заради интервю, в което обвини Бойко в покровителство и облагодетелстване от контрабанда, наркотрафик, канали за проститутки, мръсни при. Огромна част от тези мръсни пари Цветанов лично ги бил дирижирал.

Знам какво ще си помислите. Щото и аз си го помислих. Обаче Цветанов каза, че повече от година не бил се виждал с шефката на СГС. Не си били вече толкова близки. И още едно важно уточнение. Това, че съдът осъди Сидеров означава само, че той не е могъл да докаже твърденията си, а не че твърденията са неверни. Важно е да се знае.

Петък, 23 януари


Ало, пенсиите! И вие си мислите, че живеете! Не, братя, съжалявам, но Животът е съвсем друго нещо! 86-годишната американката Лий Уочстетър вече 7 г. живее на круизни кораби. Когато мъж ѝ се споминал, бабет продала къщата и го ударила на купон. Всяка година харчела по $164 000 за каюта, храна и развлечения. Участвала е в повече от 100 круиза, 15 от които околосветски. Когато пък й станело мъчно за тримата й синове и внука й, тя си общувала с тях по интернет.

Представям си на тях пък колко им е мъчно. Като гледат как им се прахосва наследството. Пенсиите, заради вас го казвам. Винаги е тъжно да гледаш как някой ти изяжда и изпива наследството, па ако ще да са и собствените ти родители. Така че правете го дискретно.
Баба Лий във вихъра на купона…

Пък 109-годишната Джеси Галан, най-възрастната жена в Шотландия, споделила тайната на дълголетието си. Първо труд. От 13-годишна почнала да работи и да се издържа. Другите съставки на рецептата са гимнастика, овесена каша и никакви мъже. Тоест никакъв секс, поне в конвенционалния смисъл. С една дума, ако искаш да живееш дълго, трябва да се откажеш от всички работи, заради които си струва да живееш дълго.

Изобщо кой както го разбира. Аз например мога да кажа, че най-хубавите си години съм прекарал в разврат и пиянство. Всъщност, те именно и затова са най-хубавите.

Шегувам се, ей. Да не изприпка някой да донесе на булката! Това го е казал Хенри IV. Аз просто съм съгласен с него.
……………

*Всъщност, ние сме ви го казвал тоя виц, но понеже ни докладваха, че оня ден в СУ доц. Харалампиев, гл. асистент Димитров, гл. асистент Стойчев и още няколко хабилитирани лица загубили цял час ценно академично време в напразни опити да реконструират поантата на вица, та в тяхна помощ да го повторим: В рейса една пенсия се закашляла. До нея едно чавдарче вежливо и рекло: Наздраве, бабо! Ама, момченце, аз кашлям бе, баба, не кихам… Дреме ми на дедовия дали кашляш, или кихаш, чавдарчето трябва винаги да е вежливо…


Тони Филипов, д-р reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар