Зима

Зима
Пролет

7 февруари 2015 г.

"Искаме си лифт и ски писти" 2.0

Медии дружно подеха да прокарват тезата за ново ски съоръжение на Банско

Да има ли втори лифт и нови ски писти на Банско, или да няма. Спорът между концесионера на ски зоната "Юлен" АД, местните власти, хотелиерите в курортния град и еколозите се разгаря периодично и обикновено е придружен с бурни страсти.

Тази седмица в разгара на сезона се състоя второто издание на протеста "Искаме си лифт и ски писти". За разлика от тогава този път той беше много по-масиран и в него бяха увлечени различни политици и държавни институции, медии и социални мрежи. Първо във фейсбук се появиха снимки с опашки на чакащи да се качат на лифта скиори. Те бяха придружени с текст под надслов "Стоп на опашките в Банско" от инициативната група "Надежда за Банско", която беше доста активна и при предишните протести. 


"Повече от 3000 души, и то в делничен ден, се извиха на километрична опашка пред долната станция на кабинковия лифт тази сутрин. Чакането е ежедневно от ранни зори, та да може от 8.30 ч., когато кабинките потеглят, любителите на снежните спортове да се доберат до ски зоната поне след час. Затова се борим за втори кабинков лифт", написаха от групата.

От снимките, на които се виждаха опашките пред лифта, нито хората бяха хиляди, нито редицата от чакащи чак толкова внушителна, но рефренът им "километрични опашки пред лифта" беше подет от кмета на Банско Георги Икономов, който в свои различни изявления неизменно го повтаряше, и от съветника на икономическия министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев.


 "При лифт с капацитет на час от 2000 души да имаш опашки от 3000 души, а в пиковите дни да ти достига натовареността до 10 000, и да не правиш нищо е пълен абсурд", написа Каролев в социалната мрежа. Освен от него защитниците на разрастването на ски зоната в Банско бяха подкрепени още от министъра на туризма Николина Ангелкова, която беше цитирана от почти всички сайтове да казва, че построяването на втори лифт няма да навреди на екоравновесието.

"За" построяване на още съоръжения в Банско се обяви и министърът на спорта Красен Кралев. "45-минутни опашки са лоша реклама за България", каза той, цитиран от агенция "Фокус".
 

В спор с Каролев в социалната мрежа влезе екологът Тома Белев. Той публикува на страницата си във фейсбук данни от стратегията по туризъм в община Банско за 2014 г., според която туристите харесват най-много ски пистите и лифтовете заедно с хотелите и ресторантите.

Двамата бяха заедно и в сутрешния блок на "Нова тв", където защитаваха противоположните си мнения. "Ходя често в Банско и виждам все по-често незаконна сеч извън ски зоната, защото на ски зоната има целогодишна охрана", заяви Каролев, с което се опита да даде още един аргумент в полза на разширяването на ски зоната. Той обаче призна, че сам е "дребен" инвеститор в региона, защото притежава шест апартамента в Разлог. Тома Белев го контрира с данни за презастрояването на Банско с леглова база от 18 000 места, която се запълва само 8%. 


Спорът между двамата беше отразен от различни сайтове, като оценката на повечето беше, че Каролев е надделял. "Каролев удари зелените за втората кабинка в Банско", написа Blitz. В устрема си да лансира тезата на кмета на Банско сайтът написа "Искаме втора ски писта".

Натискът за решение по въпроса продължи с блокада на пътя на входа на Банско. А събитието беше отразено на първите страници на част от централните вестници и телевизии, като бройката на излезлите варираше между 200 и 300 души. 


"В Банско стотици на протест", написа компромисно "Труд" от първата си страница. В четвъртък кметът Икономов проведе по проблема срещи с президента, премиера и с председателя на парламента Цецка Цачева, която при предишния протест беше заедно с протестиращите, които блокираха пътя между Симитли и Банско.
Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар