Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2015 г.

Германските спецслужби: 50 000 са жертвите на конфликта в Украйна досега

Разузнаването в Берлин разкри разминавания с данните на Киев

От началото на конфликта в Украйна са загинали 50 000 души. Тази цифра е десет пъти повече от заявените официални данни. 

Официалните цифри явно са много занижени и не заслужават доверие", пише германския вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, позовавайки се на източник в спецслужбите. Изданието отбелязва, че тази информация не е официално потвърдена.
 

По време на речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че при военния конфликт са убити 1200 украински войници и 5400 цивилни лица.
 

По-рано от Върховния комисар на ООН за човешките права съобщиха, че според техните данни от началото на конфликта в източната част на Украйна са загинали над 5 300 души, а около 12 000 са били ранени.

Източникът в спецслужбите казва още, че данните на киевските власти имат едностранен характер и след тежко сражение обикновено се съобщава, че жертвите са десетки, а реално те са много повече.

Властите в Украйна започнаха през април миналата година в Донбас силова операция срещу недоволните от проведения през февруари преврат.

Двете страни в конфликта нееднократно са предприемали опити да се договорят. През есента преговорите доведоха до съкращение на интензивните обстрели, но след Нова година ситуацията отново се нажежи.

Ситуация в Донбас рязко се изостри през януари, след като украинските силоваци се възползваха от примирието и разположиха военни сили в югоизточните части на страната, започвайки масирана операция в летището на Донецк.

От Генщаба на Украйна нееднократно обявяваха, че "украинската армия има достатъчно сили и средства, за да нанесе окончателен удар".

Началникът на генералния щаб Виктор Муженко, въпреки обвиненията по адрес на Москва, призна, че на територията на страната няма подразделения на руската армия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар