Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2015 г.

Наглост без край

Наглост не от вчера демонстрира у нас Националната здравноосигурителна каса, и в частност нейното ръководство.

За служителите, назначени в нея, а по смисъла на Закона на здравното осигуряване нейният управител дори е избран от Народното събрание, лекарите са ИМП, което ще рече „изпълнители на медицинска помощ”, а пациентите са ни повече, ни по-малко  ЗОЛ, сиреч здравноосигурени лица. 

Казано с други думи, ние, вие и те, дали сме здрави или болни, сме нещо като досадни потребители в опоскан супермаркет от времето на социализма. Такова е и отношението на хората от касата към нас. Скромни са и възможностите за лечение, които ни се предоставят, независимо от това, че редовно внасяме здравните си осигуровки в нея.

Вечното оправдание е няма пари, болниците харчат прекалено много, джипитата с щедростта си да изписват лекарства формират хроничен недостиг в перото за медикаменти. Само че, ако се погледне по-детайлно, ще се види, че това е само малка част от истината. Националната здравноосигурителна каса, по доходността от нашите вноски, следва да е една от най-богатите институции в страната. Независимо дали човек потребява медицинска помощ или не, плаща своята месечна вноска. Парите ни отиват в общата сметка, от която се плаща за лечението на тези, които към един или друг момент имат нужда от лечение, та било то и много скъпо и съвсем не по джоба на човек, ако се наложи сам да си го плаща. 

Независимо от добрата приходност в бюджета на касата (въпреки онези, които не искат да се осигуряват!) чиновниците й стигат до откровен цинизъм, когато трябва да отпуснат пари за по-скъпо лечение. И макар да се водят дела срещу нея, комай промяна няма, защото санкциите, наложени от съдилищата, не се покриват от личните сметки на работещите там. 

Самото й ръководство пък е недосегаемо. Управителят на НЗОК се избира от парламента. Разбирайте, в неговото кресло сяда (без конкурс в истинския смисъл на думата) човек, близък до политическото управление към дадения момент. Оттам нататък той се отчита само пред Народното събрание и на практика е несменяем, докато не изтече мандатът на дадения парламент. Далеч по-разумно, а и здравословно за българските граждани е вместо управител касата да се ръководи от директор, избиран с конкурс. Така той ще има амбицията да бъде изряден мениджър и ръководител, защото знае, че може да бъде сменен във всеки един момент. 

Депутатите от 43-то народно събрание са тези, които с промяна в Закона за здравното осигуряване могат да решат въпроса за избираемостта на ръководството на НЗОК. Така ще бъде пресечена и наглостта на хора, успели да се доберат до нейното управление. Защото с всеки изминал ден тя става все по-опасна за здравето на българския гражданин. И съвсем не на шега - може да срине цялата здравноосигурителна система, така както в средата на 90-те бе срината здравноосигурителната система в Чехия на единствения (за няколко години) здравноосигурителен обществен фонд. 
 Силвия Николова

Няма коментари:

Публикуване на коментар