Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2015 г.

Георги Първанов подава оставка като председател на АБВ

Лидерът на партията се извини на избирателите си за политическия ход на съпартийците си

 Георги Първанов ще подаде оставка в качеството си на председател на АБВ още на първия национален съвет на партията. Това заяви самият той в ефира на Нова телевизия.

Причина за оставката на Първанов е решението на АБВ да подкрепи тегленето на новия дълг в размер на 16 млрд. лв., който поиска кабинетът. Лидерът на партията се извини на избирателите си за политическия ход на съпартийците си.

Вчера парламентът ратифицира договора на правителството за взимане на заем в размер на 16 млрд. лв. до 2017 г. Това стана със 161 гласа "за", 50 "против" и 12 въздържали се. Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ, 12 от ДБЦ и 10 от АБВ.

Първанов каза, че е съобщил решението на парламентарната група на АБВ. По думите му решението му не било прието с ентусиазъм и се опитали да го разубедят. Той заяви още, че, ако оставката му бъде приета, ще се оттегли от политиката завинаги.

По думите на бившия президент подкрепата за дълга е станала въпреки волята му. "Оценявам гласуването на АБВ вчера като грешка. Сигурно някой ще излезе и ще каже, че сме постигнали успех с това гласуване, но не е така. Едно е обещанието на Горанов, което е убедило групата, друго е ратификацията, което е закон", подчерта Първанов.

„Редуциране на дълга няма да има. Ще се теглят 16 млрд. и нито цент по-малко. Това обещание беше дадено, само за да създаде алиби три парламентарни групи да подкрепят този законопроект”, убеден е още той. По думите му ситуацията е много сериозна и по-голямо изпитание за политическите партии в този момент няма. Въпреки това обаче според Първанов да поиска Ивайло Калфин да напусне поста си в кабинета би било крайна мярка, но не и изключена.

Лидерът на АБВ беше категоричен, че партията не е получавала каквито и да е обещания за привилегии от ГЕРБ, за да подкрепи дълга. "Ние сме силно критични, но конструктивни към правителството. Трябва да отстояваме позицията си за стъпки на кабинета и да настояваме те да се случат", каза още Първанов.

Бившият президент определи поведението на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов като високомерно. По думите му това не е добре за коалиционните отношения. „Вижте Горанов вчера, колко високомерно се държеше по същия начин при дебатите не само с опозицията, но и коалиционните си партньори”, посочи той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар