Зима

Зима
Пролет

7 февруари 2015 г.

Сан Ремо – град на музика и цветя (галерия)

Наричат Сан Ремо Град на цветята, а западното италианско крайбрежие, на което е разположен – Ривиера дей Фиори (или Ривиерата на цветята).

Доста по-слабо позната, тази част на Ботуша си заслужава да й обърнете специално внимание.

Градчето има население от едва 50-ина хиляди души, но е известно надалеч от италианските земи заради музикалния си фестивал, за който се твърди, че е вдъхновение за основаването на конкурса Евровизия. Първото издание на песенния конкурс в Сан Ремо се провежда през 1951 г. От този фестивал набира популярност прочутата мелодия, която и до днес си тананикаме: „Вола-а-аре, О-о-о! Канта-а-аре! О-о-о!“. Изпълнението на Доменико Модуньо печели първо място през 1958 г., а след това и трето на Евровизия.

Но Сан Ремо е много повече от музикален фестивал. Няма как да останете равнодушни пред заливчетата, нащърбеното крайбрежие и чаровните пристанища на Ривиерата на цветята... Тук климатът е приятен и мек дори и през зимата. Това е причината цветята, отглеждани в Сан Ремо, да се използват на някои от най-престижните събития в света като раздаването на Нобеловите награди и новогодишния класически концерт във Виена.

Още от времето на Бел епок богатите строят тук своите вили, а в средата на 19-и век градът се превръща в предпочитана дестинация за изпратени в изгнание европейски кралски особи. Архитектурата е впечатляваща. 


В Сан Ремо се намира вилата на Алфред Нобел, където той е искал да прекара последните години от живота си. Днес вилата е превърната в културен център, в който винаги се случва нещо интересно. А на брега все още се издига руска църка, подобна на Свети Василий Блажени в Кремъл.

Старата част на града също ще ви хареса – Ла Пиня е лабиринт от типичните тесни улички, прозорци с кепенци, малки площадчета.

Само на хвърлей разстояние навътре в сушата и днес са съхранени вековни гори. А за почитателите на велотуризма има 24-километрова велоалея, по която може да се види по-голямата част от Ривиерата на цветята.

Nasamnatam.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар