Зима

Зима
Пролет

7 февруари 2015 г.

Цветанов закусвал с Обама?


Уважаеми хора,
За пореден път ви напомням, че когато медиите пишат за победителите, те обикновено пишат или поръчково, или глупости...


В конкретния случай се е получило нещо изключително – хем поръчково, хем глупаво.
 

Вестниците пишат, че Цвинокио, известен още като Цецерон, с гражданското име Цветанов, бил на молитвена закуска „с Обама“.

Да опровергаем няколко внушения.

Става дума не за „международен форум, който се организира съвместно от Белия дом и Конгреса на САЩ“ (цитат от „24 часа“), а за мероприятие, което е дело на фондация „Задругата“ (The Fellowship Christian Organization), известна още като „Семейството“ – религиозна и политическа организация, основана през 1935 г. Можете да намерите повече информация за нея в Интернет, а на сайта ѝ пише, че основната ѝ цел е да разпространява първата и велика Божа заповед „Да обичаме първо Господ“ и „да обичаме ближния така, както обичаме себе си“.
 

Вие сами можете да прецените дали Цветанов спазва тези повели – както на думи, но най-важното – на дело? Това е риторичен въпрос – според това, което той говореше публично като министър, като обявяваше невинни хора за престъпници, отговорът е ясен.
 

Но „24 часа“ продължава репортажа си с още подробности и цитира Цветанов:
„[Обама] Даде примери за крайностите на религиите – религии, които убиват и религии, които обединяват“.
 

Пак сами можете да прецените дали е крайност това една религия да обединява(!) или напротив – това е нормалното за всяка религия.

За другата част на казаното от Цветанов е ясно – няма начин Обама да е казал подобно нещо, защото в основата на борбата с тероризма е, че не религията е тази, срещу която САЩ се борят.

Но не е само това.
 

Принципно е положението, че няма „религия, която убива“. Има религиозни фанатици, които тълкуват религията като даваща им правото да убиват. Или обещаваща им посмъртно щастие, ако убият хора от други религии.
 

Но да се каже подобно нещо, че „религията убива“ е проява на такъв цветан на мисълта, какъвто трудно може да се намери на друго място, освен в София.
 

И накрая Цецо Шестте апартамента завършва триумфално: „Смисълът на закуската бе да приобщи гостите към общочовешки ценности – любов, толерантност, вяра, съсъстрадателност към болните и по-слабите от нас.“
 

Ако това е бил смисълът на закуската, то явно или Закусващият с молитви е пропуснал по-важните думи на Обама за смирението и скромността, или не ги е разбрал.
 

Но едно е ясно – дори и това, което е разбрал, не го е прихванал.
 

Иначе щеше да знае, че да обвиняваш по-слабите от себе си в престъпления, при това (зло)употребявайки репресивния апарат на държавата, в никакъв случай не е толерантност към тях…

За пореден път ще се разочаровате от българските медии и от това как представят случилото се във Вашингтон.

Пускам и една снимка от молитвената закуска, за да не си мислите, че Обама е закусвал само с Цветанов и Дала Лама.
 

Някъде около 3000 души присъстват на тази закуска.


Вени Марковски

Няма коментари:

Публикуване на коментар