Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2015 г.

Бързите пари изпревариха млякото

Бизнесът е бизнес, за да генерира печалби, но с цената на какво? За пореден път се изправяме пред въпроса кое е по-важно – качеството или парите, защото у нас те явно не вървят ръка за ръка, както е редно.

В един идеален бизнес свят би трябвало, когато нещо е хубаво, да има самочувствието да струва скъпо, а хората да имат възможност и желание да платят за него. Не е така обаче в случая с прясното мляко, където се оказа, че колкото по-хубаво е то, толкова по-малко го търсят, а в резултат на целия този абсурд изчезва цял вид животни, и то най-добрите. А не на последно място страдат и хората, които отчаяно търсят хубави млечни продукти по претъпканите рафтове на магазините, но уви...

Цялата тази безсмислена схема всъщност е много логична и за жалост добре позната у нас. Оказва се, че българските родопски крави изчезват. Всеки запознат с факта, че именно те дават най-хубавото мляко, би си задал въпроса как някой е позволил такова нещо и не трябва ли да е точно обратното. След като обаче си зададохме този въпрос, бяхме застреляни с грозната истина. Никой не иска тези крави, защото дават хубаво мляко.

Да, няма грешка. Специалистите обясняват, че млякото, което дава тази порода крави, е едно от най-маслените, което обаче, сравнено с това на другите породи животни, излиза по-малко като количество. Ето къде се крие и „проблемът” на бизнесмените. За да могат да съберат колкото се може по-голямо количество, мандрите предпочитат мляко с по-нисък процент масленост или, с други думи, количество за сметка на качество.

От своя страна земеделците започват да отглеждат от „предпочитаните” крави, независимо от продукта, който дават. Така в крайна сметка всички трябва да са щастливи с изключение на потребителя, който иска да си хапне хубаво сиренце, направено в собствената му страна, земеделеца, чийто бизнес е загинал заради бързата печалба, и кравите, които от 40 000 през 90-те години, сега са едва около 1600.


Янина Драгиева, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар