Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2015 г.

Върнаха мобилните камери на КАТ, знаци ще казват къде са

Това стана с промени на второ четене в Закона за движение по пътищата.

Депутатите върнаха окончателно мобилните камери на пътя. Контролът с тях ще започне да се осъществява отново до три месеца.

Това стана с промени на второ четене в Закона за движение по пътищата. С новите текстове парламентът реши и КАТ да предупреждава предварително в кои участъци ще има камери.

Контролът с мобилни камери беше забранен в началото на януари миналата година с решение на Върховния административен съд. Съдиите решиха, че употребата им е противозаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани.

Поправката за мобилните камери беше внесена с мотивите, че заради забраната им шофьорите са станали по-недисциплинирани, а инцидентите и жертвите на пътя са се увеличили.

Депутатите решиха още, че КАТ трябва предварително да предупреждава къде ще бъде осъществяван контролът с камери. Това ще става чрез специални пътни знаци, чрез медиите или на интернет страницата на МВР.

Промените в Закона за движение по пътищата бяха приети с кратки дебати. По време на тях Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт поиска от дефиницията за мобилна камера да отпадне уточнението, че тя работи в присъствието на контролен орган, който поставя началото и края на работния им процес. Според Байрактаров наличието на контролен орган създава предпоставки за манипулация.

Депутатите обаче не се съобразиха с искането му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар