Зима

Зима
Пролет

18 март 2015 г.

Милост за баничката

Българската баничка, отхранила не едно и две поколения, се нуждае спешно от реабилитация.

Нейната репутация за питателна, вкусна и здравословна нашенска закуска бе опетнена от наглостта на квартални производители, които тъпчат в нея всичко друго, но не и сирене и яйца. 

За някои потребители това не е от кой знае какво значение. Липсата на истински продукти се компенсира от имитиращи и най вече от достъпната цена. Истинското разплащане обаче става, когато ехографът засече тумор, детето се алергизира или дори развие астма. Спектърът на заболяванията е широк, причинителят е един – Е-та в храните, бълвани от кварталните пекарни и цехове, които не слагат върху изделията етикети със съдържащите се продукти. 

Пределно ясно е, че служителите на районните здравни инспекции не могат да проверяват навсякъде. Ясно обаче е и това, че ние сме тези, които първи трябва да следят за своето здраве, та макар и само, ако изискваме да ни докажат от какво е направена баничката. Малцина от нас обаче се сещат да го направят.

Ние сме отговорни не само за нашето здраве, но и за здравето на нашите деца. Докато не се научим, че като европейски граждани имаме право да знаем какво ядем и да решаваме дали да купуваме некачествени стоки, търговията с банички менте и всякакви имитации ще процъфтява.  


Ако обаче само за месец се откажем да даваме парите си за нискокачествени и опасни стоки, не само ще помогнем за реабилитацията на българската баничка, но и ще спасим себе си и другите от отровите, означени с буквата Е.

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар