Зима

Зима
Пролет

10 април 2015 г.

Ал Пачино: Ако искате да знаете кой съм? Вижте това, което съм направил

"Не толкова съм засегнат от времето, което отминава, колкото от хората, които губя..."

"Какво значи да играеш? Това означава да изпълниш сам или с партньор една роля, изправен пред публиката, за да представиш текста на един драматург. Ние съществуваме в текста. Пиесите, които играем, ни информират, подхранват и вдъхновяват. Но всеки иска веднага да стане звезда или известен. Ако вече не си играл в театъра, рискуваш да се разочароваш, да се обезкуражиш."

Ал Пачино се включи в играта, за да защити “Унижение” (The Humbling), драматична комедия на Бари Левинсън, адаптация по романа на Филип Рот, в която той играе застаряващ и несигурен в себе си актьор.

- Познаваме ви чрез вашите герои, но не знаем кой сте наистина.

- Да. Но често съм казвал, че ако искате да знаете кой съм, ще придобиете някаква идея, ако гледате това, което съм направил като актьор, и това е валидно за артистите като цяло. Можете да добиете представа за мен не чрез интервютата, а чрез работата ми. Мисля, че анонимността е полезна за актьорите. Както знаете, много дълго време не давах интервюта, но двата филма, които представям тук (интервюто бе направено във Венеция, където той показа “Унижение” и Manglehorn - б.а.), се нуждаят от подкрепа. 


През 70-те г. това нямаше значение, студиото имаше машина, която да представя филмите. Но днес сме зависими от благосклонността на непознатите (алюзия за един диалог на Тенеси Уилямс в “Трамвай желание” - б.а.). Правя семинари и говоря на хората направо и спонтанно, чета откъси от пиеси. И отговарям на въпросите на публиката. Това ми помага по време на интервютата да говоря по-весело.

- Какви съвети давате на един млад актьор?

- Препоръчвам да мине през театъра. Какво значи да играеш? Това означава да изпълниш сам или с партньор една роля, изправен пред публиката, за да представиш текста на един драматург. Ние съществуваме в текста. Пиесите, които играем, ни информират, подхранват и вдъхновяват. Но всеки иска веднага да стане звезда или известен. Ако вече не си играл в театъра, рискуваш да се разочароваш, да се обезкуражиш.

- Има ли нещо автобиографично в ролята ви в "Унижение"?

- Не. Но това, което ме привлече, бе, че това е свят, който разбирам. Прочетох книгата и се обадих на Бари Левинсън, казах му: “Ние трябва да направим тази трагикомедия”. Ако беше просто трагедия, нямаше да има никакъв смисъл. Всичко започва с едно противоречие: Филип Рот пише книга за собствения си опит като писател. Бари Левинсън има нужната чувствителност, за да го пресъздаде. Той е голям режисьор, направил е велики филми. Но е стигнал до точка в своя живот, в която иска да експериментира. Той направи The Bay с мобилни телефони. Измисля различни неща и е много вълнуващ. 


В “Унижение” затруднението да играеш се превръща във въпрос за липсата на желание или апетит. Причинена от неспособност… При един спортист това е по-очевидно, защото с възрастта рефлексите отслабват и всичко свършва. Същото е при актьорите. Случва се да не искаш да играеш някои роли, които си играл по-рано, защото вече не откриваш себе си в тях. Да играеш 50-годишен е различно, когато си на моята възраст.

- Възрастта важна ли е за вас?

- Не толкова съм засегнат от времето, което отминава, колкото от хората, които губя. Това е тежко. Преживял съм немалко неща и благодаря на Бог, все още съм в добро здраве.

- Съжалявате ли за нещо?

- Не. Имал съм желание за някои неща, други не би ми се искало да съм правил, но същевременно какво бих бил без тях? Всичко това ме е обогатило. Така е устроен животът. Съжалявам, може би възрастта ме кара да говоря така. Терапията имаше голямо значение в живота ми. Дълго време я практикувах. Никога не съм лъгал на канапето. Психоаналитикът знаеше, че изричам дълбините на мисълта си, че бях готов да говоря. Това много ми помогна.

- Героят в един филм казва: “Ал Пачино никога не се е женил и е много щастлив така”. Това вярно ли е ?

- Ако само ме оставеха на спокойствие! Нямам нищо против брака, просто никога не го направих. Вярвам в обвързването, но има нещо мъчително в брака. Но аз имам три деца. Това е нещо много важно за мен през последните години.



Жерар Делорм, premiere.fr, превод от френски: Галя Дачкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар