Зима

Зима
Пролет

24 април 2015 г.

След "конграчулейшънс" Бойко Борисов блесна и с "инфрийчмънт"

Едно е кофти - как от приказките на Б.Б. не може да се произвежда енергия...
 
 Премиерите на България Бойко Борисов, на Румъния Виктор Понта и на Сърбия Александър Вучич основаха Крайовска група за сътрудничество. 

На проведени двустранни и после тристранна среща в румънския град Крайова те определиха няколко приоритета, за които трите държави ще се борят да реализират заедно. Идеята за общата група е на Понта и тя беше приета от Борисов и Вучич, като все още няма да има подписано споразумение, като малко по-късно се разбра, че това ще бъде неформална група за сътрудничество. И тримата посочиха, че съюзът им няма да бъде насочен срещу други страни, а цели да решава общи проблеми на трите държави с население от 40 млн. души.

Трити държави трябва да бъдем по-координирани в европейски план, заяви Понта на пресконференция след срещата и добави, че идеята му за групата е дошла от вишеградската четворка на Унгария, Чехия, Словакия и Полша, която се бори за интересите на целия регион.


"Борисов го каза добре: Ние не сме група против никого, искаме да насърчаваме общите интереси на трите страни", заяви Понта и добави, че ще бъдат отворени за сътрудничество и с Молдова, и с Унгария и други държави от региона. 

"Бих желал срещата и групата от Крайова да бъде считана за исторически момент за трите страни. Оставяме миналото там, където му е мястото - в миналото, да покажем, че имаме общи проекти и гледаме напред към бъдещето", каза още премиерът на Румъния, пише "Дневник".

Понта посочи, че първият набелязан приоритет е възможно най-бързото влизане на Сърбия в Европейския съюз с помощта на България и Румъния, които от осем години са членове на съюза. 


"Това беше най-важното решение за двете страни и считам, че принадлежността ни към ЕС не е перфектна и не е лесна, но е най-доброто решение", каза той и добави, че в интерес на двете държави е Сърбия стане част от европейското семейство. Също така обща цел на трите държави ще бъдат политики в областта на енергетиката. "България трябва да ускори проектите в сектор енергетика, за да имаме достъп до световния и европейския пазар и да дадем сигурна енергия на достъпни цени", каза Понта.

Премиерът на България Бойко Борисов заяви, че "преди 70-80 години с войни сме пробвали и нищо не става". "Да сложим войната назад, мирът напред. Да градиме, да инвестираме в сградния фонд", каза още той и добави, че не е приятно "като ги гледаме как са западнали част от тях". Посочи за пример и сгради в Крайова, и сгради в Русе. 


Борисов посочи, че приоритет ще бъде и инфраструктурата. "Мечтата ми е да видя магистрала София- Белград", каза той и добави, че в момента активно се работи по "Хемус". По думите му в следващите години трябва да се изгради магистрален пръстен Букурещ-Русе-София-Белград, а също и София през Калафат до вътрешността на Румъния.

Паралелно правим и скоростните жп линии, като Турция вече ги е изградила до Босфора, каза още Борисов и допълни: "На практика с тези проекти стигаме до Пекин". Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че в сферата на транспорта до края на 2016 г. ще бъде готова магистрала Ниш, Пирот и Димитровград. С Брюксел договорихме Белград-Тимишоара, каза още той. 


Попитан от сръбски журналист за проекта "Южен поток" Борисов припомни, че той ще бъде изграден при европейски правила, което можело да стане едва след като Русия и страните от ЕС седнат на масата на преговорите. По думите му България няма нищо против Русия, но трябва да спазва ангажиментите си към Европа.

Чудесни са чудесата Господни. Бойко Борисов вече няма да е известен само с "конграчулейшънс". След срещата с Вучич и Понта блесна и с "инфрийчмънт". Българските пристанища били натъпкани с тръби за "Южен поток". Проектът не бил прекратен. Когато САЩ, Украйна, ЕС и Русия се разберат "дипломатично", Б.Б. се надявал да седната на масата за преговори и да се разберат. Иначе бил фен на "Набуко". Да не говорим за ТАНАП. 


Обаче Варна е черешката на тортата - хъб до хъба, мила моя майнольо! Всичко е супер. Едно е кофти - как от приказките на Б.Б. не може да се произвежда енергия. Как го редна Борисов на банкенски - "Да градиме..."!


bgsniper.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар