Зима

Зима
Пролет

30 май 2015 г.

Министър Танева: Изкупните цени са достигнали най-ниските си нива от 5 години насам

Руското ембарго и отпадането на млечните квоти от 1 април т. г. доведоха до безпрецедентен срив на изкупните цени на млякото, стана ясно по време на  парламентарния контрол.

"Ситуацията на пазара на мляко се влошава от септември 2014 г. Изкупните цени са достигнали най-ниските си нива от 5 години насам. За март 2015 г. те са близо 30 евро за 100 кг мляко, през април 28 евро 100 кг и прогнозата за май е 27 евро за 100 кг", заяви земеделският министър Десислава Танева.

Тя припомни, че бе взето решение Фонд "Земеделие" да помогне по de minimis с 26 млн. лв. на производителите.

"Заради повишения контрол при доставките на стоки с  висок фискален риск, сред които са и млечните продукти, през третото тримесечие на 2014 г. с 360 млн. лв. са повече приходите от такива стоки, в сравнение със същото тримесечие на предходната година, каза Танева."


 Тя допълни, че МЗХ предвижда законодателни мерки, които ще ограничат нерегламентирания внос на храни.

Танева припомни още една мярка за сектора – идеята на млечните продукти от българска суровина да има българско знаме на етикета. От думите й стана ясно, че все пак ще има компромис със суровината – тя ще трябва да е около 70% българска. Българското сирене трябва да е със 100% българска суровина, не се съгласи Светла Бъчварова от БСП.

Агроминистърът посочи още, че ще бъде рестартирана схемата „Училищно мляко“ с бюджет 8 млн. лв.

Срив като досегашния не е имало. През 2008 г. заради високите цени на фуражите също имаше криза в сектора и беше въведено плащане на литър мляко, отговори Бъчварова. Тя допълни, че комбинацията от „син език“, руското ембарго и отпадането на квотите ще ликвидира сектора.


Няма коментари:

Публикуване на коментар