Зима

Зима
Пролет

6 май 2015 г.

Цял випуск акушерки годишно отиват да работят в чужбина

Между 400-500 акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация в Европа.
 
Приблизително толкова е и един випуск медицински специалисти, които завършват акушерство. 

Това съобщи председателят  на Алианса на акушерките Емилия Казълова, пише „Монитор“.

„Младите колеги имат голяма възможност да се реализират. Отиват към Германия и Великобритания. В Англия заплатата е около 1600 паунда, а средните заплати у нас са около 600 лева”, коментира тя и допълни, че освен по-високото заплащане акушерките в чужбина получават и по-добро кариерно развитие.

Казълова добави, че болшинството от акушерките останали у нас - 90% се трудят на по две места и често им се налага да карат дълги смени. Причините са  липсата на кадри и ниското заплащане.

„Възможно е  акушерките да карат 24-часови дежурства, което е провокирано не само от недостига на специалисти, но е продиктувано от финансови проблеми”, признава Казълова.

Тя отчете, че у нас има недостиг на акушерки. В момента те са  около  3700-3800, което е крайно недостатъчно, защото са ни необходими около 5000.

Акушерското съсловие  поиска законови промени, които да позволят на медицинските специалисти да работят самостоятелно.

От съсловната организация смятат за нужна и промяна в образователните  и изследователските програми на акушерките, така че и у нас да се придобиват необходимите знания и умения за обучение на родителите в практики, основани на медицински доказателства при зачитане на техните права.



Няма коментари:

Публикуване на коментар