Зима

Зима
Пролет

5 май 2015 г.

Големите надежди

Юношеското Евро 2015 е изключителна реклама и изпитание за България

От 6 май най-големите таланти на европейския футбол до 17 години ще дойдат в България, за да вземат участие в континенталния шампионат в своята възрастова група. 


Градовете домакини – Бургас, Стара Загора, Сливен и Созопол, ще посрещнат момчетата от 15 различни държави плюс родните национали с идеята, че това е големият шанс на България да се завърне на европейската карта на младежкия футбол.

Фактът, че юношите ни до 17 години ще премерят сили с испанци, хървати и австрийци, ще покаже докъде реално се простират възможностите на талантите ни. Но, погледнато малко по-мащабно, организирането на подобен форум дава много и различни възможности. На първо място е афишираното желание на Българския футболен съюз при добра организация на Евро 2015 за юноши до 17 години в скоро време УЕФА да ни повери и провеждането на континентален шампионат за младежи до 21 години.

Не е за пренебрегване и рекламният ефект за България, който би имало това първенство. Достатъчно е да споменем, че мачовете ще се предават пряко по "Евроспорт" и се очаква да привлекат сериозна аудитория.

Модерната база в Созопол е бижуто на България. Новопостроеният стадион „Созопол Арена” има европейски лиценз категория 3, модерна озвучителна система и е един от малкото стадиони в страната с екстри като джакузита в съблекалните за отборите. Голямата надежда на курорта е, че покрай Евро 2015 може да се направи чудесна реклама на спортния туризъм в България. От общината в Созопол не крият желанието си градът им да си съперничи с Анталия и Агия Напа, където много европейски отбори се подготвят при по-мек климат.

Заради желанието на БФС да се представим добре като домакини на подобен форум тревното покритие на стадион „Лазур” в Бургас беше напълно обновено и съвсем спокойно то може да претендира за най-доброто в България. А добре знаем, че състоянието на терените, на които играят отборите от „А” група, понякога е под всякаква критика и става по-скоро за надбягване с камили, отколкото за футбол, както преди време прозря Александър Томов.

Спечелването на домакинството на Евро 2015 за юноши със сигурност е един от най-добрите ходове на иначе спорното управление на настоящия Изпълком на футболния ни съюз. Дори и сред футболистите, които ще играят в Бургас, Стара Загора, Сливен и Созопол, да няма таланти като Пол Погба и Кристиано Роналдо (чиито звезди изгряха именно по време на мачовете в националните тимове до 17 години), то със сигурност ще има доста известни и знакови личности.

Най-малкото самият президент на УЕФА Мишел Платини ще дойде в Бургас на 22 май, за да връчи купата на бъдещия европейски шампион. С него ще пристигне и елитът на хората, които дърпат конците в Нион. Няма нужда дори да се споменава, че в България ще са и скаути на всички големи европейски отбори, които да търсят поредния нешлифован диамант.

Въпросът е следният – предпоставките ги има. България трябва да се възползва от тях, защото това е голямата надежда да се завърнем на европейската футбола карта. Защото, пропилеем ли и този шанс, изоставането ни ще е толкова фатално, че следващия път, като се срещнем с водещите европейски футболни нации, ще е когато те ще ни задминат с цяла обиколка. А в подобни случаи арбитрите потупват изоставащия по рамото и му казват – добре, поигра си с големите, сега напусни терена.

Програма
 

6 май
15 часа, Бургас, стадион „Лазур“, група А: Испания – Австрия
16 часа, Сливен, стадион „Хаджи Димитър“, група B: Чехия – Словения
19 часа, Бургас, стадион „Лазур“, група B: Белгия – Германия
19 часа, Стара Загора, стадион „Берое“, група А: БЪЛГАРИЯ – Хърватия

7 май
13 часа, Созопол, стадион „Арена Созопол“, група D: Ирландия – Холандия
16 часа, Созопол, стадион „Арена Созопол“, група C: Гърция – Русия
17 часа, Стара Загора, стадион „Берое“, група C: Шотландия – Франция
19 часа, Бургас, стадион „Лазур“, група D: Италия – Англия

9 май
13 часа, Созопол, стадион „Арена Созопол“, група А: Хърватия – Австрия
15 часа, Бургас, стадион „Лазур“, група А: БЪЛГАРИЯ – Испания
16 часа, Созопол, стадион „Арена Созопол“, група B: Чехия – Белгия
19 часа, Бургас, стадион „Лазур“, група В: Словения – Германия

10 май
16 часа, Сливен, стадион „Хаджи Димитър“, група С: Русия – Франция
16 часа, Стара Загора, стадион „Берое“, група D: Ирландия – Италия
17 часа, Созопол, стадион „Арена Созопол“, група С: Гърция – Шотландия
20 часа, Стара Загора, стадион „Берое“, група D: Холандия – Англия

12 май
17 часа, Созопол, стадион „Арена Созопол“, група А: Австрия – БЪЛГАРИЯ
17 часа, Сливен, стадион „Хаджи Димитър“, група А: Хърватия – Испания
19 часа, Бургас, стадион „Лазур“, група В: Словения – Белгия
19 часа, Стара Загора, стадион „Берое“, група В: Германия – Чехия

13 май
17 часа, Созопол, стадион „Арена Созопол“, група С: Франция – Гърция
17 часа, Сливен, стадион „Хаджи Димитър“, група С: Русия – Шотландия
19 часа, Бургас, стадион „Лазур“, група D: Холандия – Италия
19 часа, Стара Загора, стадион „Берое“, група D: Англия – Ирландия

За четвъртфиналите се класират победителите от всяка група, както и вторите отбори. Срещите ще се изиграят на 15 и 16 май на стадионите в Бургас и Стара Загора, като часовете на мачовете ще бъдат обявени допълнително. 


Полуфиналите са на 19 май на стадионите в Бургас и Стара Загора, като часовете на срещите ще бъдат обявени допълнително. Финалът е на 22 май на стадион „Лазур“ в Бургас.






Стилиян Петров се прибра в България специално за футболното Евро 2015, на което е посланик
Атанас Мецов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар