Зима

Зима
Пролет

1 май 2015 г.

Росен Плевнелиев сърдит на синода, че няма орден

Църквата тачи царя като държавен глава
 
 Църковните ордени, които утре ще получат Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов за заслугите си по утвърждаването на духовната власт, разпалиха ревността на Росен Плевнелиев. 

 „Президентът не знае как да се държи в храма, целува патриарха по бузите и няма никакви заслуги към църквата." Това са част от мотивите, с които висшият клир отказва на държавния глава високото отличие.
 

Преди дни секретарят на държавния глава Мартин Иванов се обадил на главния секретар на Светия синод архимандрит Герасим, за да попита защо президентът дори не е поканен на церемонията в Плиска, където ще бъдат отбелязани 1150 години от покръстването на българския народ. Сащисан, духовникът обяснил, че църквата не е изпращала покани на държавните институции, с тази задача била натоварена кметицата на Каспичан Милена Недева. Въпросът бил уреден и президентът получил покана. 

От църквата тълкуват обаждането от „Дондуков" 2 като знак, че Плевнелиев е засегнат. „Вероятно е очаквал да го наградим, тъй като назначеното от него служебно правителство ни върна катедралата „Св. Александър Невски", допуснаха вчера от синода. И обещаха, че при следващ повод ще намерят начин да уважат президента. 

Духовници обаче разказаха, че на моменти поведението на президента е скандално. Не знае как да се държи в църква, целува патриарха по бузите, обясниха те. И припомниха, че през 2012 г. при аудиенцията на президента при папа Бенедикт XVI Плевнелиев развил абсурдната идея за обединяване на католическата с православната църква. Идеята за наградите дошла от Пловдивския митрополит Николай. Той предложил Сакскобургготски да бъде удостоен с ордена „Св. Йоан Рилски". През 2003 г. бившият премиер вече получи от църквата най-престижното църковно отличие „Св. цар Борис Покръстител", което утре ще бъде дадено и на Бойко Борисов. По протокол наградата трябва да бъде връчена първо на министър-председателя. От църквата обясниха, че Борисов отстъпил това право на царя.

Църквата тачи царя като държавен глава

Висшият клир реши да благославя Симеон Сакскобургготски като „благочестив и христолюбив цар на българите". В литургиите си всеки духовник вече ще споменава първо висшата църковна власт, след това Сакскобургготски и едва след това правителството. Такова решение е одобрил Светият синод по предложение на Пловдивския митрополит Николай. Досегашната формула за споменаването на светската власт бе „благочестивия и православен български народ, правителство и христолюбиво войнство. „Решението бе продиктувано от дискусията, породена от Горан Благоев в предаването „Вяра и общество" по БНТ, че църквата е изпаднала в шизофрения - признава Симеон за цар на българите, а не го споменава по време на богослуженията. Затова решихме да се поправим", обясни за „Преса" митрополит Антоний. 


Очаква се още утре по време на литургията в Голямата базилика край Плиска патриарх Неофит да даде началото на новата практика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар