Зима

Зима
Пролет

30 май 2015 г.

Ние не сме наивни, те са много нагли

Директорът на агенцията по храните Пламен Моллов е уволнен заради корупция. Забележете: не е арестуван, не са му повдигнати обвинения. 


Разследван е, но не са успели да докажат нищо, защото той според потърпевшия не казал на глас, че иска рушвет, а го написал на листче. 

Няма претърсвания в офиса му, проверки на частни сметки и имущество, да не говорим за разследване на други хора от агенцията. Нито пък ревизия на начина на цялостното й функциониране. При положение че е очевидно, че тя не е просто контролен орган на качеството на храните, а мощен икономически регулатор, който сам въвежда правила и надзирава да се спазват. И то без да е подвластен на механизмите за обуздаване на останалите регулатори.

Нищо от тези неща не се случи. Вместо това на поста на Моллов беше назначен негов досегашен заместник, който излезе с позицията, че щял тепърва да се запознава със ситуацията там и да разпорежда проверки. А, да - и понеже е много зает тези дни, няма да отговаря на журналисти.

Идеята е всички да си помислим, че с уволнението на Моллов корупцията и схемаджийството в агенцията по храните са приключени. Че шефът й е бил изключение. Че той е бил проблемът, не схемата, която включва и тези, които са го назначили.

Сравнете този случай с историята около ФИФА тази седмица - правосъдното министерство на САЩ обяви задържането на деветима футболни ръководители и петима души, свързани с маркетингови кампании. Американските власти стартираха разследване за корупция, централата на огромна футболна организация беше претърсена. Изобщо - масирана атака срещу цялата група, извършвала престъпления. Сега поне американските граждани получиха ясна демонстрация от държавата за справедливост. За това, че когато нарушаваш правилата, отиваш в затвора.

Тук засега получаваме демонстрация по наглост. За подозрения в превръщането на един от най-мощните държавни регулатори в смазана система за масова корупция, която изнудва бизнеса, наказанието до момента е уволнение. 


Дали те ни мислят за толкова наивни, или просто са толкова нагли?

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар