Зима

Зима
Пролет

13 май 2015 г.

Цонко Цонев: Няма сила, която да ме накара да бъда пак кмет на Каварна

"Ако над моята къща ще минава дрон, със сигурност ще я пропусне заради размерите ѝ"
 
- Г-н Цонев, има ли кампания срещу сегашните кметове?

- Не мога да коментирам колегите си, мога да говоря само за себе си. Поканихте ме за интервю по темата и аз ви поканих в моето имение.

- Колко е голямо то и колко души живеете тук?

- Мястото е 800 квадрата, това са старите лозя на Каварна. Родителите ми са негови собственици открай време.

Къщата, която построихме, е върху 140 квадратни метра. Живеем със съпругата ми Ани и двете ни деца, но домът се ползва и от родителите ми. Мястото е много далеч от морето, няма реки, няма езера, наоколо има и стари къщи, но има и по-големи домове от моя.

- Вие ли сте собственик?

- Къщата и мястото са на родителите ми, ако решат, ще ми я прехвърлят и някой ден ще стане.

- Имате ли друга собственост?

- Нямам нищо друго на мое име освен едно малко дворно място в Камен бряг от 1995 г. Но не мога да кажа, че сме бедни - баща ми има 200 дка ниви, родителите на съпругата ми - също толкова.

Само доходите ни от ренти за 25 г. са достатъчни за 10 къщи, имам спестявания и от времето, в което 10 г. бях адвокат. Съпругата ми работи, макар и като служител във фирма. Живеем обаче, без да разхищаваме. Родителите ми имат още една къща, която купиха преди 20 г., но аз имам и сестра.

- Домът е оформен със стил, чии бяха идеите?

- На съпругата ми, решихме да засадим райграс, цветя и кипариси, за да бъде спретнато и чисто. Поне така е идеално за 2-месечния ни черен лабрадор Франки, който се шири навсякъде.

Каня дрона, който ще пускат, да кацне на 300 квадрата морава, която имам в двора си. Ако трябва да обобщя, в ромския ни кв. “Бевърли Хилс” има два пъти по-големи къщи - значи ромите са по-кадърни от своя кмет. Поздравявам ги.

- Поддържате ли контакти с кмета на Хасково Георги Иванов, с кмета на Пазарджик Тодор Попов и с Йордан Лечков?

- С Георги Иванов сме се чували последно преди 5 г., а с Лечков не съм се чувал от 2011-а. С кмета на Пазарджик сме били състуденти, без да се познаваме от университета. Виждаме се на годишните срещи на Националното сдружение на общините и гласувах за него през 2011 г. да стане негов председател, за което бе подкрепен изцяло от ГЕРБ и ДПС.

Като чух името си в списъка, останах втрещен. Ако над моята къща ще минава дрон, със сигурност ще я пропусне заради размерите ѝ. Каня дрона, но трябва да го пуснат много бавно, за да може да заснеме имението ми.

- Споменаването ви в тайнствен списък притеснително ли е?


- Учудих се, че ни в клин, ни в ръкав ме споменаха. Живял съм 20 г. в апартамент на 8-ия етаж, след което моето и на родителите ми семейства построихме тази къща за 6 г. Ако го има този списък, е луда работа, защото отдавна имам “доброжелатели” и “будни граждани” в Каварна - те ме държат под око.

Един сериен жалбоподател през 2011 г. доведе
журналисти на строежа на тази къща, които са попитали това ли е огромният имот и разочаровани са си заминали.

Живея пред очите на всички в Каварна и не съм скрил нищо.

- Всъщност не става ли въпрос за поредното ограничаване на мандатността на кметовете?

- Според мен това не е правилно, това означава кметове, които са успешни като Димитър Николов, Йорданка Фандъкова, Пепи Паунов или Емил Кабаиванов да не могат да се кандидатират за трети мандат. По този начин ощетяваш гражданите на техните градове.

Грешно е разсъждението, че трябва да има бой по независимите кандидати и да подкрепяме само партийните, защото няма гаранции, че това са най-добрите кандидатури. Всеки случай е строго индивидуален и не бива да слагаме под един знаменател всички кметове, депутати или министри.

Както казвам аз, след Костинброд се задава
Кметскиброд.

- Но явно е, че има и скандални кметове.

- Има нарушения и теми, които ни парят очите. Но това не означава, че всички трябва да бъдат обявени за олигарси, това е опасно за демократичната система в България. Но това винаги се случва 4-5 месеца преди изборите.

- Ще се кандидатирате ли за четвърти мандат?

- От 5 месеца съм обявил, че няма да се кандидатирам, въпреки че имам право. Даже съм казал, че няма сила, която да ме накара да бъда пак кмет на Каварна.

През 2011-а видях най-мръсната кампания тук, доста неща видях, понякога и в лошите неща човек проглежда.

Време е в Каварна да си изберем за кмет една жена.

- Това означава ли, че се отказвате от всичко, което сте постигнали за 12 г.?

- Аз смятам да използвам опита си, за да работя по всички инициативи от моите мандати.

Ще има пак рокфестивали, ще бъдат открити нови работни места, ще продължи подкрепата за футболния ни отбор. Но искам да се върна към юридическата си практика и към частния бизнес, от който тръгнах към кметския пост.

Смятам да погледна и семейството си, и здравето си. Няма значение на какъв пост ще остана в общината.

- Броите ли дните до края на вашето управление?

- Броя месеците до октомври, както едно време чакахме уволнението в казармата. Останаха ми да свърша обаче конкретни неща.

На изпроводяк откривам новата фарбика за рапани, откриваме дискотека, изпращаме абитуриентите с Румънеца и Енчев, на 10 юни откриваме новия комплекс “Бялата лагуна” за 40 млн. лв., който е на световен туроператор и “Албена”. В него ще почиват 800 скандинавци на смяна и ще има 120 нови работни места.

До края на годината ще бъде завършена фабриката за миди, която ще открие 60 работни места.

Очаквам честването на 10 г. от първия “Каварна рокфест” на 26 юни. През юни откриваме и голям хипермаркет и още 10 нови инвестиционни проекта.

Така че имам достатъчно задачи за свършване до края на мандата.

- “Калиакра” ще се върне ли в професионалния футбол?

- Предстои ни много важен мач с Балчик за влизане в “Б” група на 16 май.

Искам да уверя ръководството на комшиите, че няма да могат да хванат наши играчи или съдиите, защото мачът ще се излъчва по телевизията.

CV
 

Роден на 3 юни 1967 г. в Каварна

Завършва право в Софийския университет през 1993 г. с отличен 5,50

От 1994 до 2004 г. е адвокат в Каварна, а през 1994-1995 г. работи като юрист на общината

От 1990 г. е член на Радикалдемократическата партия

През 1991 г. като студент е в ръководстовото на втората студентска стачка

През 1995-1999 г. е общински съветник от СДС

От 10 ноември 2003-а е кмет на Каварна




"24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар