Зима

Зима
Пролет

15 май 2015 г.

КТБ forever

Тетрадките на Цветан Василев показаха корупционната оргия на политици, регулатори и медии

От всички сюжети, свързани с тетрадките на Цветан Василев, има един, който смущава особено много. 


При фалиралия банкер непрекъснато е имало огромна опашка от хора, част от които вероятно са молели да бъдат съучастници в кражбите на парите от КТБ. Те са били толкова много, че това поставя въпроса какво им е давало спокойствие да се включат в схемите. 

Повечето от тях вероятно са се досещали, че не става дума за нещо особено морално и законно, а лицата на публични длъжности трябва да са знаели, че залагат репутацията си в тези сделки. Защо тогава толкова много хора са го правели толкова често?

Отговорът всъщност е диагнозата на България днес. Шефовете на всички регулатори, политици от всякакви партии, собственици на медии, социолози и пр. са чакали на опашка пред кабинета на Василев, защото са мислели, че схемата му е вечна. Че това всъщност са правилата на играта, които няма да се променят.

И те не се променят. Близо година след затварянето на КТБ участниците в схемата по нейното източване могат да се чувстват доволни, а не виновни. Политиците от всички партии, които помагаха в строежа на пирамидата, не правят нищо, за да накажат виновните - това би означавало да накажат сами себе си. По същата причина - от корупционна солидарност, вероятно не посягат и на шефовете на БНБ и КФН. Все пак чакали са заедно на опашката пред кабинета на Цветан Василев. 


Една година след особено шумния провал на БНБ, след като на всички е ясно, че фалитът на четвъртата по големина банка в България е следствие и на лошия надзор от централната банка (въпросът е само некадърност или корупция), най-голямото наказание за Иван Искров беше допълнителното му компрометиране от самия Цветан Василев с клипа, на който двамата пеят фалшиво в механа. Той, по всичко личи, ще доизкара мандата си. 

Непоклатим изглежда и шефът на КФН Стоян Мавродиев, който казваше, че комисията няма никакво отношение към КТБ, а сега обяснява честите си срещи с Василев с думите: "Това е моята длъжностна характеристика и задължителна част от моята работа." Което сигурно е и вярно. Само че тази длъжностна характеристика са я писали истинските му господари, а не данъкоплатците - това са истинските му задължения, а не формалните.

Справедливост трудно може да се очаква и от прокуратурата. Някой да е чул дори и намек за разследване за корупция покрай КТБ? Държавното обвинение в този сюжет е просто продължение на интересите на една от страните в казуса с юридически средства.

Така че в крайна сметка на етапа изглежда, че на хората от опашката пред кабинета на Цветанов няма да им се случи нищо. Те създават законите, те разбират правилата на играта. И чл.1 на тяхната конституция гласи, че те безнаказано крадат, а ние безропотно плащаме. 


КТБ наистина умря, но новата схема за кражба на парите ни вече сигурно се подготвя.

След като политици и шефове на регулатори са чакали на опашка пред кабинета на Цветан Василев, вложителите на КТБ се подредиха на опашка за парите си

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар