Зима

Зима
Пролет

26 юни 2015 г.

Новите екстри на "Диема екстра"

След първото "преброяване" на спортните фенове "Нова броудкастинг груп" подготвя по-високи цели за тв операторите
 
Ако има нещо, около което се обединяват всички участници на телевизионния пазар в България, то е, че зрителите в тази страна не са свикнали да плащат за това, което върви по екраните им. Или по-точно - свикнали са да плащат малко за всичко накуп.

Затова и всеки опит да бъдат накарани да извадят допълнителни пари е обречен да върви тежко. А понеже говорим за пазара с най-ниските цени за тв доставка в Европа (тоест общата "питка" за създателите на съдържание и разпространителите е малка), двете групи трудно постигат разбирателство помежду си. Добавете сега и факта, че от едната страна стоят две големи медийни компании (bTV и "Нова броудкастинг груп"), а от другата - малко на брой големи собственици на платени платформи и над 250 квартални и регионални такива, и картинката става кристално ясна - екшън без край.

Поредна серия от екшъна гледахме в края на зимата, когато "Нова" отдели част от спортното си съдържание в пакета "Диема екстра". Сега се задава новият епизод, в който тв групата ще поиска още. А увеличаването на екстрите и този път едва ли ще мине гладко.

Колко се оказаха запалянковците

В "Диема екстра" "Нова" обедини два канала - "Диема спорт" (с българската футболна А група, по-зрелищните дербита от Английската висша лига и др) и "Трейс спорт старс" с лайфстайл новини за по-популярните спортисти.

Пакетът започна да се предлага от началото на март, а интересното около него беше, че не само на зрителите той се предлага срещу допълнителна цена (4 лв.), но и условията за него към самите оператори на платена телевизия са по-различни от досегашните. Първо - те получават отстъпка от крайната цена за зрителя (30%), а не са свободни да го продават както намерят за добре, и второ - длъжни са да дадат на "Нова" гаранции, че ще постигнат определено проникване на пакета сред абонатите си, и то финансови. Тоест те трябваше да се ангажират, че ще плащат за определен брой зрители. Преговорите очаквано бяха инфарктни за всички и също очаквано приключиха с условия, сравнително приемливи за големите оператори и трудно преглътнати от малките.

Какво показва равносметката сега?

С една дума, оказва се, че четирите разпространителя с национално покритие са постигнали гаранциите, които дадоха на "Нова", при това с лек плюс, а регионалните и кварталните или едва ги изравняват, или са под тях. Което чисто финансово означава, че първата група "избива" плащанията към телевизията и за нея остава нещо (30% от 4 лв. на абонат), а втората просто губи, плащайки по почти 3 лв. за несъществуващи клиенти.

Оценката на "Нова" за резултатите от новия пакет е, че той е по-успешен от очакваното. Конкретните числа обаче се пазят в тайна с изключение на това, че зрителите му са шестцифрено число.

Според проучване на "Капитал" само "Булсатком", БТК, "Близу" и "Мобилтел" общо са успели да продадат "Диема екстра" на около 100 хил. абоната (от общо 1.6 млн. клиенти), като разпределението помежду им е сравнително пропорционално на пазарните им дялове. Например "Булсатком" има близо 40 хил. клиенти, "Близу" - над 25 хил., и т.н. Като постигнатите абонаменти са малко над дадените от тях гаранции - при "Близу" например те са били за 20 хил. домакинства.
"При това положение за всеки от четирите партньорството с телевизията е балансирано и те, дори да не печелят особено, са леко на плюс", коментира мениджър от индустрията, пожелал името му да не се цитира.

Доста по-различно е положението при малките оператори, които е известно, че нямаха и позициите да се договорят за по-малко проникване на новия пакет сред клиентелата си. "Имаме условието да плащаме за 750 абонати всеки месец, а в момента имаме малко над 300 клиенти", каза собственик на мрежа с малко над 10 хил. включени домакинства.

Важно е да се отбележи, че в случая "Нова" се цели по-скоро в сума пари, която да получава от всеки оператор, а цитираните бройки абонати са на месечна база - за толкова клиента средномесечно трябва да плаща даденият собственик на платформа. В момента например ситуацията е доста неизгодна за операторите, защото периодът от средата на май до средата на юли е "полумъртъв" заради липсата на атрактивни мачове (няма нито българско футболно първенство, нито английска лига). В резултат разпространителите плащат на телевизията, а клиентите им временно се отказват от услугата, докато първите не са в позиция да им поискат постоянен абонамент заради свирепата конкуренция.

Какво следва за новия сезон

След като четирите големи оператора имат 100 хил. абонати на "Диема екстра", а малките, макар и да не постигат гаранциите си, добавят още доста (при общо над 270 доставчика изчислението е трудно), излиза, че "Нова броудкастинг груп" получава минимум 100 000 по 2.80 лв. (4.00 минус 30%) на месец от новия си пакет. Тоест - по 280 хил. лв. на месец само от четворката на националните доставчици, което означава за осемте месеца на тази година 2.24 млн. лв. или 3.4 млн. годишно пак само от тях. При 5 млн. лв. годишна такса за българското футболно първенство и още, макар и доста по-малко, за "Формула 1", явно няма как тези две основни пера на разход да се покрият само от разпространителски такси. 


В същото време обаче не трябва да се забравя, че "Нова" не намали таксите към операторите за основния си пакет канали, въпреки че извади от него най-атрактивното спортно съдържание, дори напротив. Не е ясно обаче какво предстои да се случи и с рекламните тарифи, защото гледаемостта на програмите от основния пакет едва ли е същата след отделянето на "Диема екстра".

Тоест да, "упражнението с платения спорт" е успешно за "Нова", защото получава екстра приход, а и има всички основания да се смята, че ще поиска и ще получи още.

И точно това предстои да се случи.

Първо - предстои тв групата да поиска увеличение на гаранциите от големите оператори, с които договорите са за по една година - логично, след като те се справиха с първото "ниво". Що се отнася до малките - договорите с доста от тях са за по две години, като за втората предварително е фиксирано увеличение на бройката "платими" абонати.

И второ - според източници от индустрията предстои "Нова" да обособи още един платен канал на същия принцип, най-вероятно в рамките на пакета "Диема екстра". Самият Дидие Щосел не отрича това.

И двете оферти едва ли ще бъдат приети с овации от разпространителите. Принципно допълнителното финансово натоварване е в полза на по-големите разпространители, което действа в посока консолидация. За момента тя е в интерес на самите създатели на съдържание, но дългосрочно - напротив.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар