Зима

Зима
Пролет

12 юни 2015 г.

Чрез хаос или на парче - все токов удар

Дългоочакваната реформа в енергетиката се отлага неясно за кога.
 
Правителството и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) успяха за броени дни да сътворят истински хаос на енергийния пазар.

Всичко обаче започна още през есента на миналата година, когато новият енергиен министър Теменужка Петкова обеща, че ще направи пълен одит на всички държавни енергийни дружества, ще анализира резултатите и ще потърси резерви за задържане на цената на тока и за стабилизиране на сектора. Осем месеца по-късно няма данни за подобни проверки.

Втората стъпка към хаоса беше смяната на състава на КЕВР чрез спешни промени в Закона за енергетиката в края на зимата. Държавата има нова комисия с повече членове (13 вместо 9) и чака фундаментално нови решения.

Засега обаче администрацията в КЕВР си е все същата, а цените се определят по същия начин. Регулаторът се чуди този път на кого да стовари голямата тежест в новите цени на тока, така че битовите потребители да останат най-малко ощетени.

Трета стъпка - регулаторът нарочи не само държавните компании, както го прави от години, но и бизнеса. Планира да увеличи сметките на индустрията с до 20 на сто от 1 юли, срещу увеличение за бита с 2%. Малката подробност, която пропусна, е, че същият този бизнес произвежда, дава работа и доставя стоките, които иначе „благословеният“ с евтин ток потребител плаща. Очаквано бизнесът скочи.

Четвърто, правителството се уплаши. Самият премиер помоли парламента да се вземе в ръце и да озапти официално независимата КЕВР, която предлага „недобри“ решения.

Пето, единственият доволен през този токов сезон се оказаха доставчиците на ток - ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-про”.

Всички останали са в графата „пострадали“, като се започне със затъващата НЕК, която ще натрупа рекорден дефицит от 1,7 млрд. лв., мине се през печелившата АЕЦ “Козлодуй”, която е принудена да продава ток под себестойност (30 лева за мВтч, при нормална цена от 66 лева) и се стигне до опосканата ТЕЦ “Марица изток 2”, която не е конкурентна на свободния пазар, а я изпращат именно там.

Шесто, за да бъде още по-изнервен крайният потребител, Министерството на енергетиката без никакво предупреждение прие промени в наредбата за топлоснабдяването, с което принуди топлинните счетоводители да правят нови изравнителни сметки за изтеклия отоплителен сезон, след като те вече са почти приключили с тях.

Каква е целта на нововъведението, от министерството не обясниха.
 

Изглежда или положението в енергетиката е толкова тежко, че управляващите не могат да се справят с него и вземат хаотични решения, или се работи умишлено на парче, по силата на най-малкото съпротивление.

И в двата случая обещанията за реформи са погребани - за изчистване на сектора от паразитни дейности, за социално насочена енергийна политика и за формирането на свободен пазар.


Цветелина Катанска, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар