Зима

Зима
Пролет

24 юни 2015 г.

Въпреки кризата в Гърция е хиляда пъти по-хубаво от България

200 хиляди са българите в Гърция. 75% от тях са със средно образование, занимават се основно с нискоквалифициран труд.

Репортаж на Нова телевизия показва, че въпреки кризата, сънародниците ни в южната ни съседка нямат намерение да се прибират в родината си.

Българка разказва, че от понеделник до петък чисти къщи. Събота и неделя пък работи в таверна. Днес пътува за България, но само за три дни, защото, ако остане за повече, ще загуби работата си, а било трудно да се намери нова.

Категорична е, че няма да се върне в България, защото в Гърция било "хиляда пъти по-хубаво", отколкото в България.

"Как да си издържаме децата? Аз имам две деца, безработни, които също имат две деца. Всичко това го издържам аз финансово, изпращам им всичко от тука", разказва тя.

По думите й няма какво да прави в България. "Трябва да легнем пет души да мрем. И един ден да работя, пак ще съм по-добре, отколкото в България", допълва тя.

Друг българин също споделя мнението, че дори във времена на криза, в Гърция пак е по-добре отколкото у нас. "Няма никакъв аналог", обяснява той. Не вярва да се върне в България за постоянно. Твърди, че не само парите го задържат в Гърция. Самият живот бил много по-спокоен.

Ирена, представител на туристическа компания, занимаваща се с превози от България за Гърция е категорична, че няма тенденция - българските работници да се прибират трайно в родината ни. В началото на кризата обаче било различно – имало вълна от млади българи и мъже, които се прибирали. Но впоследствие част от тях се върнали, а друга – заминала за други европейски държави.

Българка, която от три години е безработна в Гърция, разказва, че всеки път като се върне в България и види каква е кризата тук, се връща отново в южната ни съседка. Работила е като болногледач, чистач, готвач. Преди кризата изкарвала по 700-800 евро месечно, а сега, когато работи, по 400-450 евро. Твърди, че такива пари в България не може да се изкарат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар