Зима

Зима
Пролет

23 юли 2015 г.

България няма да получи нищо по плана "Юнкер"

Големите печеливши са испански и италиански фирми, както и френското правителство, което заедно с банки ще реализира подобен на българския проект за саниране на частни жилища.
 
Това става ясно, след като Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобриха първите осем проекта.

Брюксел одобри пакета от основните документи, които дават възможност на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), добил популярност като "плана Юнкер" да започне работа от септември.

Това означава, че инвестиционният план, който трябва да раздвижи европейската икономика, се осъществява в амбициозните срокове, обещани от неговия инициатор – председателя на ЕК Жан - Клод Юнкер, се казва в съобщението на ЕК.

Наскоро заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен и комисарят по земеделие Фил Хоган обясниха в София, че планът "Юнкер" е насочен към частните инвеститори и публично-частните партньорства. Очевидно е обаче, че нито една българска компания към момента не е подала проект, докато правителството заяви няколко за над 3.1 млрд. евро.

България може да се превърне в регионален център за новооткрити бизнес проекти, коментира Юрки Катайнен пред БНР в сряда и допълни, че набирането на проекти тепърва предстои.

Първоначално България обяви, че няма да участва финансово в плана "Юнкер", но в опит да се класира още при първото раздаване в края на юни, премиерът Бойко Борисов промени решението си и съобщи, че страната ще участва със 100 млн. евро. В отговор получи "Благодаря, Бойко, благодаря, България" изпратен от Юнкер на български език.

Очевидно обаче Националната програма за обновяване на българските домове към момента няма подкрепата на ЕИБ, която има решаваща роля при одобряването на проектите. Не случайно Катайнен посочи, че всеки, който иска да инвестира в България по "плана Юнкер" трябва да го направи не в Брюксел, а в Люксембург, където е централата на ЕИБ.

Най-вероятно фалстарта с финансирането на Националната програма за саниране се дължи на факта, че тя се рекламира от българското правителство като "безплатна", но всъщност ще бъде платена от всички български граждани без всички да получат тази услуга.

Френското правителство получава подкрепа за своята програма за саниране на частни домове, която обаче ще се реализира в партньорството с банки, чрез отпускане на нисколихвени заеми. Френският проект е за 600 млн. евро в следващите три години, от които 400 млн. евро ще дойдат от ЕИБ по плана "Юнкер".


Няма коментари:

Публикуване на коментар