Зима

Зима
Пролет

24 юли 2015 г.

Интеграция чрез работа

Липсата на квалифицирани кадри ще доведе до внос на работна ръка.
 
За това предупреждават от няколко години насам работодатели и експерти. 

Вносът на кадри обаче беше изпреварен от бежанската вълна. През последните две години у нас пристигнаха хиляди хора, търсещи сигурност и нов живот. Само за първите 5 месеца на годината страната ни е предоставила бежански статут на над 2600 чужденци. Според експерти 90% от тези чужденци гледат на България като на трамплин към Европа. Останалите 10 на сто обаче смятат да останат тук. Сред тях има кадри, които от години са дефицитни на родния пазар на труда – лекари, инженери, учители. Пред реализацията им у нас обаче стоят редица проблеми – езикова бариера, контакт с работодатели и ниски заплати.

Държавата предприема екшън план, който цели да удари два заека с един куршум. От следващата година работодателите ще имат достъп до регистър за квалификацията на бежанците. Така бизнесът ще намери обучени кадри, безработицата ще намалее, а с нея и делът на бедните, както предвижда Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2014 г. – 2020 г.

Осигурявайки работа на чужденците, ще направи малка, но важна стъпка към интеграцията им. За децата им процесът на приобщаване ще започне от самото начало – курсове по български език и задължително посещение в учебни заведения. Дотук планът звучи безупречно. 


Голямото „но” идва в момента, в който написаното на хартия трябва да бъде приложено. Първият проблем е дали държавата ще успее да задържи квалифицираните кадри, от които има нужда. Подобно на българските лекари и инженерите, и сирийските биха напуснали България в търсене на по-доходоносна работа. Това означава, че и държавата, и бизнесът, който бие камбаната за липсата на работници, трябва да положат усилия, за да задържат дошлите им на крака кадри.

Освен с по-лесна връзка с работодателите, държавата ще подпомага семействата, които напускат бежанските лагери. От следващата година властта ще плаща наема на чужденците, които излязат на външни адреси. Бизнесът от своя, страната трябва да помисли за това, че висококвалифицираните кадри очакват високо възнаграждение. Това означава, че трябва да се разделят с илюзията, че инженер ще работи като шивач за минимална заплата.

Вторият проблем е обществената нагласа към бежанците. Затова експертите трябва да обяснят на хората, които не пускат детето си на училище, защото ще дели един чин със сирийче, че няма страшно в това. Невъзможно е хората, бягащи от война, да се интегрират, ако на тях се гледа като на натрапници. Така, дори да имат желание да се приобщят у нас, бежанците ще удрят на камък.


Ивайло Цветков, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар