Зима

Зима
Пролет

4 юли 2015 г.

Как да спасим Гърция

Ако наши курортни магнати реституират комшийката, за седмица-две ще решат кризата

Чухте ли актуалния виц за Гърция? Чък Норис успял да изтегли 60 евро от банкомат в Солун. 


Смеете се, ама това, което могат българчетата, за него Чък Норис може само да сънува. Българската мафия може да извади не 60 евро, а всичките ти пари от картата в момента, в който погледнеш някой банкомат. А за най-големите майстори не е нужно даже ти и банкоматът да сте в една държава.

Та понеже цял свят днес спасява Гърция, реших да дам своите няколко съвета за това как може най-сетне да се приключи с финансовата криза в съседката и да се заемем с по-важни неща като с кого излиза Николета Лозанова и кога ще дойде лятото.

Като чух за Чък Норис, първата ми мисъл беше да се провикна: “Това, което може Чък, го може и Батман!” Сигурна съм, че ако пратим нашия Батман на гърците, в рамките на мандат-мандат и половина банкоматите сами ще са си предали цялата наличност на момчетата му. Няма да се налагат опашки, няма да има референдуми, няма да има драми с кредити.

По стар социалистически обичай ние проблемите ги решаваме, като режем злото от корен. Що гърците имат криза с парите, а ние нямаме? Еми много просто – ние не само кредити нямаме, ами и пари нямаме. Така че няма пари, няма проблем. Да сте видели опашки пред банкоматите някъде в България? Имаше по едно време пред една банка, ама тя и тая банка вече не съществува. Няма банка, няма проблем. 


Не искам да стигам далеч с предложенията за изход от кризата, но пък с какво е по-различна Гърция от КТБ? И там едни хора са налели парите си и сега не могат да си ги вземат. Ако ние трябваше да решаваме гръцкия проблем, отдавна да сме се справили. Няма Гърция, няма проблем!

Сигурна съм, че ще се справим с реституирането ѝ за има-няма месец, като възстановим историческата справедливост, връщайки си обратно Беломорска Тракия и завладявайки най-сетне Солунската митница. Така не само ще отървем Европа от гръцката драма, а и ще излекуваме някои от най-сериозните български проблеми. Като например безработицата и пословичното ни ниско самочувствие. Със Солунската митница ще може най-сетне да се сбъдне мечтата на всеки втори българин да стане митничар. Ще завалят едни пачки, ще задрънкат едни ланци, ще има цигари без бандерол за всички на корем. И уиски. Даже може да сменим надписа на Народното събрание “Съединението прави силата” с “Цигарки нещо, а?”

Друг вариант за решаване на комшийските проблеми е някой нашенски олигарх да ги купи. Взима Гърция за едно евро и я прави на скрап. Както стана с “Кремиковци”. И с БГА “Балкан”. И с Русалка. Абе сещате се... Слагат една бариера на границата и взимат пари от всеки, който иска да влезе.

А още по-хитро е да взимат пари от всеки, който иска да излезе. Защото съм сигурна, че ако някой нашенски курортен магнат купи Гърция, към границите ще се завтекат орди от бежанци. Не просто икономически и политически, а естетически. Ще бягат, ужасени от позлатения Акропол, тапицираните с кадифени амурчета дорийски, коринтски и йонийски колони и докараните като топлес сервитьорки статуи на Афродита.

Не по-лош вариант за изход от кризата е Гърция наистина да заложи на туристическия бранш, но да го осъвремени според последното развитие на събитията. Да я превърнат в любима цел за източноевропейските носталгици. Всички, на които им липсва “доброто старо време”, ще могат да метнат по две туби бензин в багажника на колата и запасени с достатъчно кеш, да се пробват да оцелеят седмица-две из гръцките плажове.

Да се редят на опашки за мляко и хляб. Да пътуват до съседни градове, ако се появи слух, че там са пуснали банани. Да си варят сами узото и да ползват “Катимерини” за нуждите в тоалетната, щото първото нещо, което се свършва в една социалистическа република, е тоалетната хартия.

Носталгиците със сигурност ще се наслушат и на любимата си антизападна пропаганда, според която капиталистите са виновни за всичко, дъвки дъвчат само ционистите, а кока-колата е с алкохол. Носталгиците дори ще могат да участват лично в изграждането на алтернативен петролопровод през гръцко-българската граница, носейки тайно по късна доба туби с бензин да ги продават на закъсалите гърци. Абе въобще да се върнат в младостта си, но на гърба на съседите. Така хем Европа ще се отърве от гърците, хем българите от носталгиците.

Е въобще светът е голям, а българският опит за справяне с кризи дебне отвсякъде. Ако гърците продължават да затъват, рано или късно той ще ги намери.

 

Лола Монтескьо, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар