Зима

Зима
Пролет

20 юли 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (13-17 юли)

Понеделник, 13 юли

Кристина Патрашкова се възмущава от Илияна Беновска. В предаването си по Канал 3 Беновска се оплакала, че я наричали травестит във ФБ. И разказала как се обадила на някакъв пластичен хирург, за да го попита дали има пишки, да ѝ тури една. Пък той ѝ отговорил, че му е останала една, но била къса, мека и с малки топки. Точно на нея нямало да ѝ отива. И тоя разговор бил прелюдия към интервю с вицето Попова. „Жалко за вицепрезидент, който се съгласява да бъде интервюиран от жена, която, преди да й зададе първия въпрос, обсъжда пишки.”

Ей, Криси, ама тя ги е обсъждала, бе, не ги е… Така, де, само ги е обсъждала.

Де да й беше това проблемът на вицето Попова…  „И Попова в атака срещу съдебната реформа”, пише Клуб Z. Което ми се струва малко по-важно от това, че общува с обсъждащата пишки Беновска.

Пък лидерът на червените в Пловдив Гергов вика, че Попова трябвало да е президент, а Плевнелиев - вице. Което е едно абсурдно твърдение. Плевнелиев не може да бъде вице. Той може да е само президент. Никой няма да го търпи за вице.

ДПС иска замразяване на поправките в конституцията до есента. Дотогава ГЕРБ да направи промени, защото модела на РБ за съдебна реформа бил некомпетентен. Демек, Бойко лично да се заеме с реформата. Ако перифразираме Оскар Уайлд, за Бойко няма нищо невъзможно. Освен реформите… Като махне Иванов и се заеме той лично, положението ще стане хуже губернаторское…

Между другото, казвал ли съм ви го това? Един губернатор редовно ходел на гости на свои крепостни. Един път се наложило да преспи, но понеже имали само две стаи, та го сложили в стаята на детето. През нощта на губернатора му се приакало, но понеже вън било виелица, той преместил детето в своето легло и се изакал в неговото. Но когато тръгнал да прави обратната размяна, видял, че детето пък се било изакало в неговото легло.

Та намеквам, че ако Бойко се заеме лично със съдебната реформа, положението като нищо може да стане хуже губернаторское.

Депутатът от РБ Димитър Делчев вика, че в РБ били склонни да редактират предложенията си, при условие, че влязат на първо четене в края на юли и бъдат подкрепени от ДПС.

Веднъж ги редактираха, за да ги приеме МС. После ги редактираха заради прокуратурата, сега ще ги редактират, за да станат удобни на ДПС… Господа! Един пич викаше, че телефонният стълб е добре редактирана ела. Ама по нищо не прилича вече на ела…

Днес ще има протест и контрапротест срещу/за Цацаров. Ще мина да видя. От една година вече не съм викал”Долу!” и пак ми се ще.

Калин Ангелов написа във ФБ: „Татарчев показа какъв трябва да е главният прокурор.  Филчев показа какъв не трябва да е. Велчев показа, че може без главен прокурор. Цацаров показа, че не трябва да има главен прокурор…”

Като изключим идеализацията на Татарчев, която явно е заради пълнотата на игрословицата, напълно сме съгласен. И става ясно, че ние изобщо не знаем как трябва да изглежда един истински главен прокурор.



Колаж Вл. Дойчинов

„Преса” със нов собственик. Няма да ви занимавам с прикриващите мероприятия, а ще ви кажа направо крайния резултат – „Преса” вече е на медийния империалист Пеевски. Всъщност, „Преса” започна като съвместно предприятие на Пеевски и Цветан Василев. След раздялата се говореше, че е останала в сферата на влияние на Василев. Но това не беше вярно. Никога не е било Тошев да застане откъде страната на булката. А още лани по това време стана ясно, че Василев ще е булката и ще го скъсат от… любов.

Искам да напомня на оня лицемер Местан нещо. Когато майка му на Пеевски съобщи, че напуска „българския медиен пазар”, агата се направи на мъж: "Отправих силна препоръка, няма да използвам по-краен израз, той да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС."

Каза препоръка, но не би възразил ние да си помислим ултиматум. Но ние не си помислихме нито едното, нито другото. И, както се вижда, основателно. Бизнесът, медиите и съдебната система са трите кита, на които се крепи ДПС и трябва да си много наивен, за да си помислиш, че агите ще отстъпят от някой от тях без бой.

Вторник, 14 юли

От здравната каца съобщават, че намалявали хората, които си сменят личния лекар. През юни  2015 тези, които са си сменили джипито, са с 50 хил. по-малко спрямо юни 2014 г. Логично е. Като при мобилните оператори, доставчиците на интернет и т.н. Като разбереш, че няма разлика и се отказваш да сменяш…

Екоминистърът Ивелина Василева вика, че МОСВ подготвя промяна в екотаксите при вноса на автомобили като част от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха. Таксите за внос на нови коли щели да се намалят с 5%, а на старите да се увеличат с 3%.

Може да е и заради въздуха. Само в краен случай допускаме, че е заради вносителите на нови автомобили. Личните ни впечатления, затвърдени от навлизането на ВЕИ, са, че колкото по-чист става въздухът, толкова по-трудно дишаме.

Борисов освободил от длъжност зам.-министъра на туризма Надя Маринова: "Уволних я, защото спи пияна в бар. Как ще отиде с такъв имидж при бранша?"

Щото браншът е съставен от върли трезвеници… Че браншът заради алкохола е бранш, бе, иначе да е фалирал! Не гледате ли по морето какво става – мацкинг, драйфинг, балконинг…

Що е нужен тоя популизъм?! На кой не му се е случвало да се понапие? А и сигурно ли е, че госпожата се е напила? Духала ли? Ами ако е заспала от умора? Или и това е забранено?


А Лилито, дето се появи на магистралата по ластична рокля без сутиен? Направо ходеща реклама на „Зрънчо”. Представям си какво ще си помисли строителният бранш. И с какви очи ще седне да преговаря тя с Пеевски, Симеон Пешов, Васил Божков…

Велизар Енчев съобщи, че заплатата на Искров била 45 хил. лева. Мента Стоянова вика, че не знаела: „Заплатата на шефа на БНБ е тайна.” Вероятно, за да не могат да го подкупят заинтересовани лица. Но  заинтересованите лица явно са научили от някъде. А пък Минчо Христов вика, че заплатата на Искров, заедно с бонусите, била между 60 и 90 000 лов. Двойно и тройно по-висока от тази на шефа на Федералния резерв на САЩ.

Още една същностна част от социофила в мен умря. Една от последните… Мислех си, че българите, ако са добре платени, няма да се поддадат на изкушението. Но явно тази надежда е била напразна.

Борисов заплаши, че щял вече да избухне. "Води се някаква престрелка, абсолютно безсмислена и неустройваща, най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някакви междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС.”

На повърхността наистина изглеждат междуличностни. Но тези от нас, които четат без да си мърдат устните, допускат, че отдолу се води друга битка – за и против статуквото. Но те са малко. Обаче ние друго се чудим. Защо Борисов ни дели на „обществото” и „хората”. Обществото трябва да сме ние. Но кои са хората? И защо тях да не ги устройва? Оставам с впечатление, че премиерът им подсказва, че, ако се обединят около някакви дребни реформи, всички ще са доволни – и обществото, и хората.

"Аз самият, вика Борисов, водя дело, в което мотивът да оправдаят човека е, че е казал обидата по телевизията, а не на четири очи. Това, че са го гледали 1 млн. зрители не се счита за обида, защото не ми го е казал лично. Само ви казвам какви бутафории има."

Още когато тръгна да съди Бареков, дето го нарече „тъп”, ние го предупредихме, че не бива да оставя на съда да оценява интелекта му. Сред магистратите е възможно да има и някой корумпиран. И срещу някой лев като нищо ще оправдае Бареков, а ищецът ще стане първият български политик съдебно сертифициран като тъп. Така и стана.

Иван Костов вика: "Може да ви се види странно, но в България тече частична стабилизация, няма разклащане на политическата система. Страната се стабилизира, тъй като отива към местните избори с предизвестен край - управляващите ще имат още по-голяма печалба, опозицията ще изгуби още повече. На хоризонта се очертава пълен мандат за кабинета „Борисов".

Мислил сме си, че ако не бяхме толкова непостоянни и давахме на политиците си втори шанс, те сигурно биха направили нещо и за нас. През първия мандат да работят за себе си, а през втория за народа и историята. Но явно  не сме бил прав. Явно връзките и зависимостите, които създават докато работят за себе си, си искат тяхното. Ако например си направил обща далавера с Пеевски за „Булгартабак”, няма как сега да му кажеш аз реших да ставам нов човек. Това е само за илюстрация. Иначе ситуацията е напълно нереалистична.

Сряда, 15 юли

От министерството на Лукарски съобщават, че на българо-баварския икономически форум станало ясно, че летище Мюнхен проявило интерес към концесията на летище София. Което много ни зарадва. Защото ще има конкуренция. Ние чухме, че и летище Варна проявява интерес. Не точно летището, а едно трибуквие, което държи всичките работи във Варна. И ще бъде много интересно да наблюдаваме сблъсъка на летище Мюнхен и летище Варна. По интересен би бил само един сблъсък между летище Варна и хотел „Берлин”. Но засега и двете страни успешно го избягват. Допускам, че се дължи на заявената от премиера нетърпимост към междуличностните конфликти.

Депутатите променят Закона за семейните помощи за деца. Надбавките за дете, което роди, ще се спират. Защото сега не се спират. И става малко тъпо. Бабата взема детски за майката, а майката взема детски за внучката, а накрая дедото ги изпива. Ако едно дете се ожени на 13 г., както често се случва, бабата получава детски още 6 години. През това време то е родило вече 2-3 деца и на свой ред получава детски за тях. Законодателят се надява, че тази промяна ще насърчи отговорното родителство. Е, във всеки случай поне няма да се плаща за безотговорното.

Тия дни Блъсков не слиза от екрана. Лично той бил Калоян Стоев. И лично е повел борбата срещу корупцията в правосъдното министерство. Отзарана бяха със Сашо Диков при Анка. Диков му вика, че обърнал „Труд” на парцал, на бухалка. Не е прав. „Труд” и при Тошев си беше същият. Просто Блъсков е малко по-първичен и му личи, докато Тошев е далеч по-перфиден. Но в момента и двамата са служители на Пеевски, така че личните качества не са от голямо значение.

Както и да е. На друго исках да ви обърна внимание. Почне ли да се появява Блъсков по телевизора, значи реакцията у нас отново набира сили.

Днес в статия под заглавие "Относно Цацаров и кухите глави" брани главния прокурор като Раймонда Диен! Надминал е себе си, ако изобщо е възможно. Ето как коментират от „Сега”: „Сякаш Щастливеца е писал фейлетона си "Бай Ганьо журналист", след като е чел творбите на Калоян Стоев: "Блъскай, майка му стара, пред нищо недей се спира, пред нищо! Блъскаай! - гърми Данко Хаирсъзина, като че командува някое артилерийско сражение..." Това в резюме е пламенната статия.”

Като казах Раймонда Диен… Тая съвсем неоснователно е влязла в историята като пример за смелост и безкористна жертвоготовност. Оказва се, че болшевиките са й платили 100 хил. франка за да легне на релсите и да спре влака с боеприпаси. Тъй че Раймонда изобщо не е като Блъсков. Вземала е пари от руснаците за това което прави. Всъщност, някой ден историята може да ни опровергае и да покаже, че точно по това не се различават. Не е било някъде да се разкешва и Блъсков да не е на опашката. А братушките, пише Жан-Баптист Нод в "Нувел Обсерватьор", разкешвали по 10 млн. евро годишно за пропаганда в България. И имали най-малко 120 офицери тук.

10 млн. не са много. Но поне пък са чисти. Не пишеш проекти, нема договори, нема отчети, няма данъци… Кеш енд кери…

Четвъртък, 16 юли

В Рим арестували футболиста Благой Георгиев, защото го хванали да си пише името на колона в Колизеума. „Най-после български играч да се разпише на гостуване в Италия”, ликува Самуил Петканов

Типично за българите е, като идат на някоя забележителност, да оставят знак, че са били там. Даже виц имаше такъв: „Айде, пиши к… и да тръгваме.”


По тялото на Джизъса е изписано повече, отколкото той е прочел през живота си…
Някъде четох, че детската мечта на Джизъса била да стане известен футболист в Италия или в Испания. И верно стана известен. Даже „Кориере делла сера” пише за него.

Не знам, но на мен ми действа много умилително, като отида някъде, да видя, че и някой велик българин е бил там. Ходили ли сте на „Чудните мостове”? "Телеграф" писа по-лани, че Стоичков си бил написал името с въглен върху природната забележителност. И така станали две природни забележителности. Някой ден ще ида да разгледам.

Красотата ще спаси света. Мая Манолова се кандидатира за омбудсман. Мая е лачена, не ли? Да прощава г-н Пенчев, но загрозяваше малко институцията. А и не направи нищо запомнящо се. Но се притесняваме за друго. Мая е жена с минало. Най-разнообразно. И по едно време ѝ викаха Сестра Галева, не знам защо. В ново време тя самата си призна, че лично е предложила Кой за ДАНС. Да не би сега чрез нея Кой да слага ръка и на институцията? Макар че едва ли си струва усилието да имаш и омбудсман. От него нищо не зависи. Изобщо не може да се сравнява с това да имаш министъра на финансите например, шефа на КЗК, КФН, главния прокурор… Особено главния прокурор. Дето каза Вл. Дойчинов, разликата между Цветан Василев и Пеевски е, че първият има адвокат, а вторият прокурор. И се видя кой печели.

Като стана дума… Цацаров и министър Иванов се срещнали. Вероятно щото Борисов им скръцна със зъби. Поговорили си и изгладили междуличностните. Цацаров рече: „Правил съм грешки…” Иванов: „И аз съм правил…” И се прегърнали и се в уста целунали горещо…

Радан Кънев вика: „Мафията в българското правосъдие има интерес гл. прокурор да бъде скаран с управляващото мнозинство…”

На което Атанас Чобанов от „Биволъ” възрази много остро: „Значи Цацаров, дето взел 5 млн. от Пеевски, не е мафията! Ма като излезе записът де ще ходиш и кво ще обясняваш, бе, колаборационист и предател гнусен?”

Ако разбирам добре, има запис как Пеевски дава на Цацата пет милиона. А сега, де?!  Значи Цацаров и да поиска да стане нов човек, няма да може…

Германският философ Юрген Хабермас oстро разкритикува канцлера Меркел: "Заплашвайки Гърция с излизане от еврозоната, Германия безсрамно се разкри като главния възпитател на Европа и за пръв път открито поиска германска хегемония в Европа."

Добре, де, кой все пак спечели Втората световна война?! Доколкото си спомням, не беше Германия…

Петък, 17 юли

„Новинар”: „Вагината мечтае за гащите на кралица Виктория.”

Много поетичен текст: „Мнозина на шега наричат това място "центъра на Вселената", а историята, извън рамките на сухите факти, й приписва не една и две войни. От древна Троя, та чак до Викторианската епоха – венериният хълм често се е оказвал най-труднодостъпната "крепост". В наши дни пък на нея посвещават романи, филми и даже нетрадиционни театрални "монолози".

Така си е. Много герои са паднали в подножието на това хълмче, без да го превземат. И всички, които са го превзели, са паднали. Без изключения. Но желаещите никога не свършват. Щото, дето викаше моят настолен приятел Селин, във вагината  има открития за всяка възраст.

Та това, за което Тя мечтаела, били памучни гащи с крачоли до коляното и висока талия. Точно като продадените наскоро на търг гащи на кралица Виктория. Но светът се променя.

В заведение във Враца продават специална минерална вода – вагинална. Подобен род идиотии се вдъхновяват точно от писания като горното.

Директорът на „Студентски столове и общежития” в Шумен Васил Тодоров се похвалил, че правят ремонт за 500 хил. лв. Стаите щели да бъдат обновени и да се направят петзвездни тоалетни. За студентите!

Преди няколко години кметът на Кочериново Костадин Катин се хвалеше, че построил в дома за стари хора тоалетна, каквато нямало и в „Шератон”. “Похарчихме, каза, над 50 000 лв., но си струваше…” Този Катин после го свалиха и го осъдиха на 4 г., но не за тоалетната, а за други зулуми. Макар че и за тоалетната трябваше да го съдят. Да дадеш 50 хил. лв. за тоалетна за хора, на които порционът им беше 46 ст., е малоумие. Никога не могат да се избият парите за инвестицията. Не знам сега как се хранят студентите, но по наше време за ядене имахме главно пиене. Та мисля, че и в Шумен напразно трошат пари.

37-годишен мъж от врачанското село Галиче загинал след токов удар, опитвайки се да се закачи незаконно за мрежата.

Преди 2-3 г. двама жители на "Малашевци" обвиниха ЧЕЗ в дискриминация, защото им дигнали електромерите на 14 м.  И от ЕРП-то тогава обясниха, че тази практика цели да се опази живота и здравето на гражданите. Явно са били прави. Но ще трябва да ги свалят, щото оня ден и съдът на ЕС се произнесе, че е дискриминация.

Сега се сещам, че в Галиче преди години арестуваха 39-годишна учителка, която беше тартор на банда за кражба на жици и телефонни кабели. Не се съобщаваше изрично, но според нас беше физичка. И вероятно не е единствената, която е участвала в разкабеляването. Мислите, че индобългарите така, без логистика свалят жиците на високото напрежение? Бъркате! Химичките пък до обед преподават, след обед връткат дизайнерска дрога. Да, честно! Литераторките масово пишат срещу заплащане по форумите. Ще ги познаете по това, че пишат глупости с изряден правопис. И изобщо не знам дали тая власт си дава сметка каква бомба цъка в образователната система…

Плевнелиев ще ходи на възобновения събор на Рожен да прави “Рипни Калинке”. Населението сигурно много ще му се зарадва. Така де, какъв събор е без президента. Помня на последния събор, Параванката беше президент, и пенсиите много му се радваха. Даже една пенсия скандираше: “Да живее президентът… Да живее президентът… Да живее президентът… с моята пенсия да живее… Щото Параванката беше социален президент, ако си спомняте. Или искаше да бъде, забравил съм.

Тони Филипов, д-р reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар