Зима

Зима
Пролет

19 юли 2015 г.

Културен алкохолизъм?

Докато говорим за качествен туризъм, пияни чужденци укрепват традицията на „балконинга"

Илюзиите за културен туризъм на специалистите в бранша, пък и на няколко поколения управляващи очевидно претърпяват пълен крах. 


Докато паметниците ни пустеят и само десетина руснаци на месец отскачат до Мадарския конник или Аладжа манастир, мечтите за качествения турист продължават да живеят само на семинарите на туроператори и хотелиери.

Там те опитват да убедят себе си как някой ден, ама наистина някой ден културният туризъм у нас така ще се развихри, че ще ни завидят и Гърция, и Италия. В същото време балконингът с пияните чужденци ги опровергава сезон след сезон. Пияни англичани и скандинавци все по-добре докарват лунната походка на Майкъл Джексън след няколко бутилки на открито.

Скоковете от балкона след зверско напиване не пропуснаха и това лято. Най-пресен пример е пияният швед, който намери смъртта си след полет от 11-ия етаж на хотел „Свежест" в Слънчев бряг. Какъв културен туризъм, господа, да очакваме, след като чуждият турист у нас си има вече бетониран профил - безработен или безделник, който не търси нищо друго освен дестинацията с най-евтин алкохол, та да удави целия стрес на подредената си държава в родните градуси! Не че някой би призовал за по-високи цени на алкохола, но нека има мярка на запоите по морето - дали барманите да не разливат след третото питие, да спрат алкохолните турове или да направят изтрезвител в Слънчев бряг... Все има начин да спре целият този грозен панаир.

И най-лошо говорещите английски неведнъж са чували реплики на чуждите летовници, които не се възхищават ни най-малко на древните ни разкопки, нито пък познават проф. Николай Овчаров, а след поредната глътка отцепват доволно: „Тук е страхотно, яденето и пиенето е евтино". Да, няма как да пресяваме туристите през цедка, или да минават през районното на разпит, та да си изберем най-добрите. Няма как да очакваме, че дошлите да се въргалят на плажа с опразнени бутилки, понякога пред очите на децата, ще бързат да се запишат за разходка из Перперикон или Старосел. Но ясно е на всички, че вместо да се приближаваме до т. нар. културен туризъм, което се превърна в изтъркано клише, се отдалечаваме от него с висока скорост.

Защото сега очевидно сме готови да приемем и най-изпадналия чужд летовник и сме готови на всичко, само и само да дойде на Черноморието. Защото, факт - дори след кризата в Гърция всички българи хукват натам, защото не харесваме нашето море. И е разбираемо - в южната съседка плажовете са красиви и чисти, храната е отбрана, обслужването е с класи по-добро. Пък и... по-евтино е. Да не говорим, че си спестяваш острите стомашни болки от поредния летен вирус, дошъл от мръсотията и лошата вода. 


Е, останаха и малка група патриоти, които все още предпочитат гледката на родното море. Но да се върнем към културния туризъм. Явно скоро няма да го видим у нас, нека поне да постегнем режима за откачените чужденци, които превърнаха морето ни в кочина. 

Като няма културен туризъм, поне да действаме за културен алкохолизъм.

Валерия Йонкова, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар