Зима

Зима
Пролет

18 август 2015 г.

Еврочиновници изхарчили над €100 млн. само за 1 година за хотели и храна

Повечето облагодетелствани са от Белгия, следвана от Германия и Франция.
 
 Само за година бюрократи от ЕС са похарчили зашеметяващите 103,4 милиона евро с кредитни карти, които им били раздадени, за да плащат храна и хотели, пише британското издание "Експрес".

Данните са от тръжен документ, издаден във връзка с избора на нов доставчик на кредитни карти за 6-годишен период. Въпросните карти са получили около 13 000 чиновници, което означава, че всеки от тях през 2013 г. е платил средно по 7700 евро или по 640 евро месечно.

Повечето облагодетелствани са от Белгия, следвана от Германия и Франция. Освен за настаняване и храна служителите имали право да плащат с картите и за "забавления", докато са в командировка. Общата сума не включва пътните разходи, които се поемат отделно.

Картите са свързани с личните банкови сметки на бюрократите, което означава, че с тях те могат да правят и лични покупки. Бюрократите ползват картите, а след това подават документи похарчената сума да им бъде възстановена.

Според правилата на ЕС евродепутатите имат право на до 120 евро на ден, докато пътуват по работа. От Европейската комисия отказват да разкрият какъв дял от общите плащания с кредитни карти са били декларирани като разходи, тъй като подобна информация е конфиденциална.

По данни на британското издание "Телеграф" средният доход на чиновник в ЕС е около 110 000 евро годишно, като повечето от заплатите се облагат с 16% данък общ доход.


Няма коментари:

Публикуване на коментар