Зима

Зима
Пролет

18 август 2015 г.

Най-ранната мечта на Мадона била стане монахиня

Мадона е най-успешната записваща певица в света за всички времена
 
Този месец Мадона отбелязва две важни дати: на 16 август стана на 57 и през същия месец, по време на световното си турне, ще навлезе в своята 33-годишнина в музикалния бизнес.

Трудно е да се открият неизвестни факти за една от най-известните жени в света, която от десетилетия е под светлината на прожекторите и прави всичко възможно да бъде забелязвана, но все пак има неща в биографията й, които за мнозина, дори сред заклетите й фенове, ще са изненада.

Невероятно звучи днес някой да не знае как изглежда Материалното момиче, но през 1982 г., когато излиза първият й сингъл Everybody, заради неговото арендби звучене и заради обложката, на която са заснети типични нюйоркски улици – обичаен хип-хоп сюжет, слушателите решават, че тя е афроамериканка.

Едва когато певицата успява да убеди звукозаписната компания да заснеме нискобюджетно видео към песента, публиката най-сетне разкрива момичето, което стои зад клубния хит.

Макар винаги да е поддържала имиджа си на лошо момиче и кучка, Мадона е била първа отличничка в гимназията и водачка на мажоретките.

А колкото и да изглежда скандална и сексуално разюздана, най-ранната й мечта каква да стане, когато порасне, била… да е монахиня. Католическите сестри, които й преподавали в училище, тя нарича „безкрайно човечни, красиви, фантастични личности”.

Като мнозина други Мадона е бачкала какво ли не преди да стане известна. Когато за пръв път пристига в Ню Йорк на 19, тя започва работа в „Дънкин Донътс”. Разказвала е, че са я уволнили, задето опръскала клиенти с желе. Сервирала е и в Руската чайна в Манхатън.

Мадона е в известен смисъл пионер в риалити форматите. Колкото и да не ни се вярва, през 1991 г. да наблюдаваш нечий реален живот като вид забавление е почти напълно непознато усещане за аудиторията. Документалният филм „Мадона: Искреност или предизвикателство” обаче започва да променя нагласите.

Лентата редува моменти от нейния тур „Руса амбиция” с хроника на междуличностните отношения на участниците зад кулисите, за да представи поглед отвътре към живота на една от най-прочутите в шоубизнеса. Година по-късно MTV пуска кратко тв предаване, наречено The Real World ("Истинският свят”). Останалото е история – съществуването на риалити шоута от този момент нататък е факт.

Филмовата кариера на Мадж се приема за посредствена, ако не и за пълен провал въпреки някои безспорни лични върхове – например в „Отчаяно се търси Сюзън” или „Евита”. Онова, което масовият зрител не знае, е, че през 80-те и 90-те години тя е влизала в сметките на големи режисьори за някои от основните роли в значими филми: за Мери, дъщерята на Дон Корлеоне в „Кръстникът 3” на Форд Копола (изиграва я в крайна сметка София Копола) или за Сюзи Даймънд в „Невероятните Бейкър Бойс” на Стив Кловс – образ, който носи номинация за „Оскар” на Мишел Пфайфър. За ролята на Евита обаче г-ца Мадона Луиз Вероника Чиконе се преборва с няколко много сериозни актриси: Глен Клоуз, Барбра Стрейзънд и същата Мишел Пфайфър, която 7 години по-рано й отнема Сюзи Даймънд…

В тазгодишно интервю пред Хауърд Стърн Мадона потвърди слух, който само най-заклетите й фенове някога са чували: че на младини е имала кратка романтична връзка с легендарния рапър Тупак Шакур. Те не само били гаджета, но и заедно записали песен за албума й Bedtime Stories (1994). Въпреки че в последния вариант на парчето I'd Rather Be Your Lover участва друг певец, ранна демо версия с гласа на Тупак все пак изплува онлайн.

През 1988 г. Мадона е била интимно близка и със сина на президента Кенеди – Джон Джон Кенеди, който по-късно загива в самолетна катастрофа.

През 1996 г. той кара Мадона да позира в образа на майка му Джаки Кенеди Онасис за корицата на неговото списание „Джордж”.

Мадона и Майкъл Джексън се появяват като двойка на 63-ата церемония по връчването на наградите на Американската филмова академия (1991). Зад това събитие, което би разбило Туитър и Фейсбук, ако съществуваха тогава, са стояли плановете на двете мегазвезди да запишат общ дует за албума на Джако Dangerous. Сътрудничеството обаче се проваля заради творчески различия по отношение на песента. Тя все пак влиза в албума на Майкъл, но с гласа на някакво непознато мистериозно момиче. По-късно е разкрито, че вокалите са на принцесата на Монако – Стефани.

Звездите в холивудската Алея на славата прекалено се надценяват. Поне така смята Кралицата на попа: Мадона отказва тази чест, когато през 1990 г. й я предлагат – Материалното момиче отклонява идеята с думите, че това изобщо не я интересува.
Толкова дръзка на сцената, певицата в живота си има своите страхове.

Тя страда от бронтофобия, което означава, че изпитва ужас от гръмотевици.

Но ако я видят как беснее на сцената и на 57, природните стихии ще се стреснат…

Съществува екзотично животно, което носи името на Мадона. Когато учените откриват през 2006 г. нов вид ленивец, те го кръщават в нейна чест Echiniscus madonnae. Ако го види обаче, тя едва ли ще реши, че това е голям комплимент…

Според неотдавнашни изследвания на родословните дървета на звездите се оказва, че Мадона е далечна братовчедка с Лейди Гага. Може би да, а може би не… Във всеки случай и двете са от италиански произход, и двете имат еднакъв вкус към провокацията… Освен това Кралицата на попа имала роднински връзки и с други знаменитости, сред които Марк Уолбърг, Елън ДеДженерис, Гуен Стефани.

Нищо чудно, светът е малък, а да не говорим за Холивуд… 


Едно е безспорно: когато става дума за продажба на албуми, Мадона е най-успешната записваща певица в света за всички времена - продала е над 200 милиона копия. А това е уникално!
Отново мажоретка - почти 40 години по-късно...
Певицата в "Евита" на Алън Паркър - филмовата роля на живота й

"Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар