Зима

Зима
Пролет

22 август 2015 г.

Нагласена работа

Непрозрачните обществени поръчки в Столичната община и Центъра за градска мобилност

15 милиона лева за електронни табла по спирките, антипаркинг колчета и софтуер за SMS паркиране в "Синя зона". 


Може да не са огромна сума на фона на милионите, които Европейският съюз даде на София за едно от бижутата, с които кметът Йорданка Фандъкова обича да се хвали - новите автобуси и тролеи на градския транспорт. 

Но дори и елементарна проверка показва, че тази сума е дадена от общината и общинските дружества на няколко свързани фирми и лица.

Над 10 поръчки за две години са спечелени от фирми, чийто собственик е "Грийнскоуп инвест" - офшорка от Кипър. Разбира се, тези изпълнители може да са били най-квалифицираните за тази работа. Но има няколко неща, които ни карат да се съмняваме. 


Първо - по някои от тези поръчки има подадена само една оферта. Това е урок номер 1 за всеки одитор, но Столичната община или не го е запомнила, или не иска да го запомни: поръчки, в които има един-единствен кандидат, най-често имат нещо ограничително в условията си, което навежда на мисълта за предварително подбран изпълнител или за некадърен възложител. 

Второ, фирмите - победители в конкурсите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), старателно крият собствеността си зад офшорни дружества. 

И трето - ЦГМ не е от дружествата, които имат най-адекватното управление. Наскоро например дружеството взе заем от 81 млн. лв., за да покрие задължения към транспортни фирми, причинени от неизгодни договори, сключвани не от него, а от общината. По доста договори (някои от които с дружество на бащата на Божидар Лукарски) ЦГМ е купило софтуер, за който няма правата и за поддръжката на който непрекъснато има нужда от допълнителни средства - нещо забранено при еврофондовете например.

Ако общината има едно най-голямо задължение, то е да е прозрачна. За да са сигурни гражданите, че има нормална конкуренция, която пък им осигурява най-качествените и изгодни електронни табла, антипаркинг колчета или софтуер за SMS съобщения. 


А не че осигурява постоянен доход на добре свързани лица.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар