Зима

Зима
Пролет

7 август 2015 г.

Ген. Киров: Тази присъда е съобразена с днешната политическа конюнктура вътре и вън от страната

Кирчо Киров подчерта, че вярва, че ще докаже своята правота на предстоящите инстанции пред съда
 
 "Убеден съм, че тази присъда е съобразена с днешната политическа конюнктура вътре и вън от страната, особено с изискванията, които се налагат на нашата страна от външни фактори. Но независимо от всичко вярвам в справедливостта на българската съдебна система."

Това каза за предаването "12+3" Кирчо Киров, бившият директор на Националната разузнавателна служба, който беше осъден на 10 години затвор по обвинението, че е присвоил близо 5 милиона лева, докато е бил начело на службата. В закрито заседание Военният съд е постановил и конфискация на половината от имуществото му. Размерът на наложеното наказание е минималният, предвиден в закона за това престъпление.

Милионите са били отклонени от бюджета на разузнавателната служба от така нареченото перо "специални операции". Това според обвинителния акт е станало през периода 2007-2011 година, като липсата на парите е била прикрита с над 1000 официални финансови документа за доказване на несъществуващи служебни разходи.

От началото на разследването и досега Кирчо Киров отрича да е извършил престъплението и определя процеса срещу себе си като политически абсурден.

Неофициално от обкръжението на Кирчо Киров коментираха, че приключването на делото на първа инстанция с тази тежка ефективна присъда е опит да се демонстрира пред европейските ни партньори ефективна борба с високата корупция.

Пред БНР генерал Киров заяви: "Ще си позволя да кажа нещо, което в хода на следствието не съм си позволявал да кажа - този процес започна в зародиша си като политически и като изпълнение на една политическа поръчка от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба - генерал Драгомир Димитров и генерал Георги Миленов. Изпълнение на една политическа поръчка от господин Цветан Цветанов в битността му на вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното управление на господин Борисов. Моето убеждение се затвърди от изключително политизираната пледоария на прокурора."

Киров подчерта, че вярва, че ще докаже своята правота на предстоящите инстанции пред съда, без да ги разделя на цивилни или военни.

"Аз говоря като цяло за българската съдебна система и изразявам своята вяра в нея, защото тя е твърде много подложена на натиск и на удари и съм убеден, че много от тези неща тя не ги заслужава, както и хората, работещи в нея", каза Кирчо Киров.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба обясни, че не е имал възможност да доведе своята агентура да свидетелства в негова полза като служител на разузнаването и изрази съжаление, че съдебният състав не е взел под внимание някои фактори.

"В разузнаването не всичко, което изглежда така, както е на пръв поглед, всъщност е това, за което става дума. Аз нямах възможност, и това за мен е обективно поради спецификата на разузнаването, да приведа конкретни доказателства и да доведа за свидетели чужди граждани, които да свидетелстват за работата, която съм извършвал лично аз", каза той.

"В тази "схоластична стъкмистика" бяха подредени неща, които самата прокуратура беше подредила и които бяха опровергани в хода на съдебното следствие. Искрено съжалявам, че съдебният състав не се съобрази и не взе предвид тези ярки опровержения на обвинителния акт", допълни генералът.

Кирчо Киров отбеляза, че показанията на всички разпитани са потвърдили думите му, че средствата, за които е обвинен в отклонение, са отивали за специални разузнавателни операции.

"И президентът, и двамата министър-председатели, които бяха разпитвани, както и министрите и бивши директори-ръководители на службите, включително и показанията на настоящите ръководители на службите, изцяло потвърдиха моите показания", посочи той.

Киров допълни още, че разполага с информация, че върху хода на делото му е бил оказан сериозен натиск от страна на високопоставени лица.

"Моето дело беше едно от знаковите дела и сега България може да покаже пред света и пред Брюксел, че е успяла да осъди поне на първа инстанция един от висшите държавни служители - ръководителя на разузнаването. Смятам, че именно тази политическа конюнктура наложи тази присъда, тъй като имам достоверна информация, че върху съдията е оказан натиск и то от хора, произлизащи от високи държавни институции. Има една, която стои като обединител на нацията - хора от тази институция оказаха натиск върху съдията и аз имам достоверна информация за това, но не възнамерявам да влизам повече в доказателства на тази тема. Аз го знам много добре и крайният резултат е видим и негативен за мен", каза генерал Кирчо Киров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар