Зима

Зима
Пролет

18 август 2015 г.

Вярно ли е, че тайната рецепта за Кока-Кола се знае само от двама души в света?

Да развенчаем митовете, а?

Идеята, че "тайната рецепта" за Кока-Кола е известна само на двама души в света, които никога не бива да бъдат събирани на едно и също място, в случай на някакъв епохален катаклизъм, е от онези вредни слухове на поп-културата, които показват силата на рекламата. 


Всъщност идеята за тази "строго секретна формула" идва именно от реклама на марката, но за това след малко.

Първо на първо,  информацията за броят на хората, знаещи рецептата за Кока-Кола, не е публично достояние.

Както и да е, със сигурност едно е ясно, че е нужно много повече от двама души, които да знаят рецептата, за да може напитката да се произвежда всеки ден на толкова много различни места по света. Елементарна аритметика! 


А цялата легенда идва от рекламна кампания на марката, в която се казва, че е забранено "двама" изпълнителни директори на фирмата да летят на един и същи самолет - толкова са важни!

Освен това, най-вероятно наистина огромен брой хора знаят поне съставките, ако не точните пропорции на Кока-Колата - мениджъри, счетоводители, които трябва да отчитат разходите и прочие, и прочие. Важно е и да се знае също, че трудната част при произвеждането на газираната напитка идва при спазването на правилните пропорции - не случайно често срещано е някой да каже , че Колата в Щатите например е в пъти по-добра от тази у нас.

Отвъд тези разсъждения обаче има и нещо вярно в цялата история.

В свое интервю, един от водещите маркетинг мениджъри на Кока-Кола казва, че "не са много хората, които знаят точните пропорции", но и признава, че никой всъщност не знае колко са запознатите.

Другото важно нещо, което трябва да се отбележи е, че независимо дали двама или двеста души знаят точната тайна рецепта, то е повече от сигурно, че трябва да бъде написана някъде, за да не бъде наистина изгубена при някаква сериозна трагедия.

В случая на Кока-Кола, рецептата се съхранява в сейф в Атланта, Джорджия.

Но като сме тръгнали да разнищваме историята, ще ви кажем, че наистина е имало момент, когато само двама души в света са знаели рецептата! Все пак Джон Пембъртън - човекът, измислил напитката,  я е показал на някой и тогава за един кратък миг, те са били единствените двама души в света, които са знаели как да приготвят Кока-Колата. Шегуваме се. Не напълно обаче!

Джон Пембъртън измисля рецепта за вид вино  “Pemberton’s French Wine Coca”, но когато в Щатите започва сухия режим, се принуждава да промени концепцията си. Прави го с помощта на "двама" души - Уилис Вантабъл и Франк Робинсън.

Именно те са тези заветни "двама легендарни" знаещи!

 
No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар