Зима

Зима
Пролет

14 август 2015 г.

Защо телефонът на Путин е недостъпен за подслушване от ЦРУ?

Не стихва шпионският скандал с подслушването от ЦРУ на разговорите на първите хора в Европа.

Кореспондентът на АиФ.ru Виталий Колбасин разговаря с военния експерт Генадий Авдеев за реалната възможност американските спецслужби да се включат към телефона на Главнокоманващия на РФ.

Генадий Авдеев смята, че американските специални служби нямат шанс да подслушат телефонните разговори на висшите служители на Русия. Полковникът в оставка е уверен, че съвременната информационна заплаха за Русия идва не от шпионите, а по-скоро от възможните предатели.

Генадий Авдеев обяснява защо американските специални служби са успели да подслушат телефонните разговори на Канцлера Ангела Меркел, Президента Франсоа Оланд и други висши чиновници от страните на Евросъюза. Членовете на НАТО и приятели на САЩ използват еднотипни електронни устройства. Затова ЦРУ има възможност да се включи към секретния канал за свръзка на всеки от тях.

Да се послуша разговорът на обикновения гражданин по мобилен канал от специалните служби не е особено трудно. Даже, ако мобилният телефон е изключен, но неговата батерия е активна, може да се проследи къде се намира обектът. По такава схема са определили предполагаемите убийци на политика Борис Немцов.

За висшите държавни служители съществува собствена информационна защита. Президентската свръзка е космическа, защитена от апаратура с мощен шифратор, като на противника ще са му необходими 90 години, за да дешифрира разговора. Президентът на РФ се свързва по канали (не само космически), които осигуряват гарантирана защита на разговорите. Това се дължи на факта, че шифриращата апаратура е разработена от руски специалисти. Не се използват чужди системи и технологии, а изключително руски засекретяващи модули.

На въпроса може ли да бъде прехванат разговора на Президента от неговия кабинет, експертът пояснява, че има устройства, с възможност да възстановяват разговора по вибрациите на стъклата, на разстояние половин километър. Но такива „бръмбърчета" веднага се локализират и пресичат от системите за откриване.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар