Зима

Зима
Пролет

22 август 2015 г.

Бойко Борисов: Търговците да спрат да лъжат и да свалят цените

Според премиера измамите на бензиностанциите били три вида
 
 Търговците на горива да спрат да лъжат и крадат и да свалят цените. Такова очакване изрази премиерът Бойко Борисов във връзка със скандалните разкрития за петролния пазар у нас. Заради тях може да се стигне до смени на висши държавни чиновници, предупреди също така той.

Както писа „Монитор” държавата стартира мегаакция срещу злоупотребите в сектора, ощетяващи както гражданите, така и фиска. При масираните проверки е установено, че контролните оловни пломби по измервателните уреди на бензиностанциите, с които се запечатват отчетените количества, се поставяли така, че да може да се освобождават и поставят отново. В сряда Борисов даде срок до днес всички обекти да бъдат препломбирани. Отделно обаче имало бензиностанции, в които 40% от горивото е терпентин.

Вчера в ефира на Нова ТВ шефът на митниците Ваньо Танов отсече, че има картел за цените в сектора, а Борисов го подкрепи като посочи, че големите вериги държат само 2-3 стотинки разлика. И подчерта: „Естествено, че говоря за картел.”. 


Министър-председателят даде да се разбере, че е възможно да се стигне до сериозни рокади в контролните органи, в случай, че си затварят очите за това. 

"Тя думата на комисията ако не е такава и не е видно, защото те няма как да ме убедят в противното, наесен ще се срещнем с парламентарните групи в парламента и ще мислим за смени по комисиите. Те са независими от нас, но от парламента не са. И аз няма да се червя всеки ден и да обяснявам защо едно или друго е станало", отсече премиерът, визирайки КЗК. 

След като в началото на правителственото заседание в сряда той изрази съмнение за ефективността на контрола върху сектора и недоумението си от дублирането на функции на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и поставящият пломбите Български институт по метрология, за което писка и доклад, вчера Борисов, както и Танов заявиха в прав текст, че държавата и клиентите на бензиностанциите са мамени под носа на управляващите. 

Според премиера измамите били три вида. Първо, уредите, които отчитат количествата към НАП били манипулирани. На клиентите се продавал бензин от нелегални цистерни и от тях не влизали данъчни приходи в хазната. Втората измама била с продаденото количество на конкретния клиент. 

"Примерно, вие си наливате от колонката 20 литра, а всъщност се оказва, че са 17. Така ви лъжат с три литра. На пловдивска колонка, на която направихме проверка, се оказа, че на литър се отчитат 100 милилитра по-малко. Значи ако сте платили 50 литра, всъщност наливате с 5 литра по-малко", обясни Борисов. 

Третата измама била свързана с качеството на бензина. Установено било, че се слагат различни добавки. В крайна сметка, когато хората пътували най-много всъщност излизало, че почти не зареждат резервоара. 

"Няма да допуснем това повече цяла палитра от измами. Първо търся вината в нас, в държавата. Всеки яде зелника, който му се даде. Измамници, мошеници, като тези дето крадат коли и апартаменти застават с машинката пред колонката и я манипулира. Подходили сме много толерантно, и в газовия бизнес също, не го пропускайте, че там има някои, които не ме обичат. И там ще излезе при проверката всичко. Пишат, че готвим бомба с цените на горивата. Любимият ми вестник „Сега”... Ще има бомба, да, за тези, които мамят с оцветените горива. Вдигат се акцизните ставки на оцветените горива, защото посредниците прибират парите, а крайните цени стават по-високи от тези на свободния пазар. А държавата го е направила, за да се грижи за детски градини, училища... Но за тях вече ще се грижи по друг начин", разгневи се премиерът. 

Танов от своя страна допълни, че оцветените горива са с акциз 50 лв, а другите 645 лв. и разликата остава в посредника или търговеца. Компаниите у нас държат висок марж. Сега цената е 45 долара за барел, миналата година по това време е била 106. Производствената цена е 1.80, а по бензиностанциите се продава за 2.30, отчете шефът на митниците.

Междувременно във Фейсбук бе обявен протест срещу цените на горивата. Инициативата предвижда демонстрациите да започнат на 1 септември и да бъдат ежедневни, като за сборен пункт е посочен площадът пред НС.
 

Премиерът: Което куче ме е заляло, все е побесняло
 

„Което куче ме е залаяло, все е побесняло“. Така премиерът Бойко Борисов коментира атаките срещу него и ГЕРБ, в това число и аферата „Костинброд“.

Той призна, че лесно прощавал и затова не се възпротивил червената Мая Манолова да бъде избрана за омбудсман, въпреки че бе автор на сигнала за надпечатаните бюлетини в Костинброд. „Покойният ми баща казваше: Як си, сине, ама си будала, и ми даваше най-вярната оценка“, пошегува се Борисов, обяснявайки, че не желае да търси реванш от виновниците за скандала. Премиерът дори призна, че са му направили услуга, защото по този начин са му дали възможност да си прочисти партията и да си направи изводи за себе си, а враговете му така или иначе си получили заслуженото. „Всеки си получи заслуженото, народът ни върна на власт”, изтъкна Борисов.

„Правим всичко възможно да развалим всички цесии и да приберем парите, които са изнесени навън“, заяви пък премиерът във връзка с КТБ, като дори намекна, че единият от синдиците ще бъде сменен. 


Борисов обаче не пожела да разкрие повече подробности, а от Фонда за гарантиране на влоговете коментираха, че не знаят да има проблем с никого от синдиците в КТБ, нито са обсъждали смяна. Росен Ангелчев и Лазар Илиев са назначени именно от фонда, който е основен кредитор на фалиралия трезор. 

По повод съдебната реформа премиерът опроверга твърденията, че тя е станала според исканията на ДПС, като обяви, че в крайна сметка са се обединили именно около най-важните текстове, предложени от правителството. Борисов призна, че при този раздробен парламент с министрите му не могат да прокарват сами идеите си и се налага да търсят подкрепа от всички партии, в това число и ДПС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар