Зима

Зима
Пролет

11 септември 2015 г.

Посланиците на САЩ и ЕС засипани с критики и обвинения в парламента

Лидерите на повечето от партиите в парламента отправиха остри критики към посланиците на ЕС и САЩ у нас заради отношението им към България.

Това стана очи в очи по време на извънредно заседание на външната комисия в Народното събрание, на което дипломатите бяха поканени по темата за новия закон срещу корупцията.

Проектът, иницииран от вицепремиера Меглена Кунева и внесен от МС, бе отхвърлен от мнозинството преди седмица. Малко след това посланиците от ЕС у нас излязоха с общо становище, в което изразиха разочарованието си от липсата на желание за борба с корупцията.

Вместо да получат възможност да защитят позицията си и в парламента обаче, дипломатите бяха засипани с критики и обвинения от депутатите от повечето партии.

Зам.-шефът на групата на БСП и зам.-председател на парламента Янаки Стоилов ги обвини заради практиката им да ни порицават групово. "Това не е нито европейско, нито демократично", каза той. Според Стоилов подобна практика създава усещане за наставничество. "Надявам се да преосмислите тази форма на комуникация, която оставя усещането, че решенията не се взимат от легитимната власт", каза още социалистът.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше още по-краен. Той нарече срещата "упражнение по мазохизъм" и отказа да се отчита пред посланиците за отношението си към закона за корупцията. Националистът обвини чуждите дипломати, че нарушават Виенската конвенция с намесата си във вътрешната политика на страната. Сидеров се възмути, че чуждите посланици ни учат на борба с корупция и обяви, че техните държави са пропити от нея. 


"Франция ли ще ни учи на борба с корупцията? Има ли френски президент, който да не е обвинен в корупция през последните 50 години?", попита той и отличи Жак Ширак. Според Сидеров САЩ също били пример за корупция. "Имате наглостта да ни сочите с пръст, че сме корумпирани. Не, вие сте корумпирани", каза още лидерът на "Атака". Той обвини в корупция и шефа на ЕК докато е бил премиер на Люксембург, както и израелските политици.

Шефт на ВМРО Красимир Каракачанов също се включи в критиките. Той призова дипломатите да спрат с лобирането за техни фирми у нас, защото това също е форма на корупция. "Призовавам ви да се отнасяте към България като равностоен член на ЕС, а не като към дете, което трябва да бъде порицано", каза той, пише Dnes.bg.

Лидерът на групата на АБВ Борислав Борисов пък разкритикува дипломатите, че в писмото им е имало скрит упрек, че партиите, които не са подкрепили проекта срещу корупцията, нямат желание да се борят с порока.

След изказванията на колегите си шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов се опита да всее спокойствие. Той обясни, че посланиците не са дошли сами, а били поканени от парламента. "Благодаря ви, че сте тук и искам да ви се извиня, ако някой от вас се е почувствал засегат", каза Цветанов.

След изказванията на лидерите срещата бързо приключи. Никой от посланиците не пожела да вземе думата след поканата на шефката на външната комисия Джема Грозданова. Накрая единствено посланикът на Холандия взе думата за кратко, за да обясни как ни подкрепят в борбата с корупцията.

Мълчалива остана и вицепремиерът Меглена Кунева. След срещата Цветанов обясни, че законът ще се пренапише и от него ще отпаднат анонимните сигнали, а органът срещу корупцията няма да се избира от МС, а от НС. По-рано Лютви Местан обеща подкрепа за проекта именно, ако това стане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар