Зима

Зима
Пролет

21 септември 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (14-18 септември)

Понеделник, 14 септември

Изненада! Върховният касационен съд отмени наградата, която Софийски градски съд даде на Цветанов за  незаконен отказ от прилагане на СРС срещу шефа на БОП в Търново. Цветанов получи 4 г. от съдия Тони Гетов, което бе потвърдено и от Софийски апелативен съд. ВКС обаче върна делото за ново разглеждане. Според съдиите Петя Шишкова, Маргаритка Шербанова и Милена Панева Цветанов е невинен. „Все още не е ясно какви са мотивите им”, пише „Сега”.

Да, бе! На цяла България е ясно, само на вас не е! Мотиви, какви да са? Какво мотивира магарето да върви? Зоб и главно тояга. Друго няма. Ни с резони става, ни с кандърми.

Георги Котев, изследовател на енергийното задкулисие (то енергетиката предкулисие няма, де…) сравнил износа на ток на глава от населението на България, Германия и Франция. Водещите европейски икономики изнасяли в пъти по-малко от нас. Германия изнася по 930 кВтч/човек, а Франция по 1140 кВтч/човек. През 2014 г. енергийно фалирала България е изнасяла по 1 920 кВт.ч/глава, а прогнозата за 2015-та била за 2 420 кВт.ч/глава. (Да не се чудите защо за там ползвам човек, а за нас глава. Така трябва.) Турили сме ги в джоба си тия големи икономики. Само че парите туряме на друго място. Изнасяме десетки милиарди киловата ток, обаче търсим 1.3 млрд. лв. заем, за борчовете на НЕК. Истината, пише Котев, е че парите са окрадени и сега искат ние да ги платим. „Вместо държавата (НЕК) да изнася, това правят "честни" частници, които знаят с кого да се разплащат.”

Един от тези честни частници е г-жа Соня Кадиева, може би най-честният, поне ако слушаме приказките на мъжа й. Както написахме на друго място, време е вече Кадиев да прибере моралните си хоругви и да ни лиши от високопочтените си проповеди, направени между две сделки. Може би заема в общественото пространство мястото на някой наистина честен и почтен политик.

Да се не надяваш…

А народът плаща и оглушително мълчи! Народе. Не слагам апостолските питанки, щото не питам, казвам.

Един ми пише: Кой да дойде бе, докторе?!

Знам, бе! Няма на какво да се надяваме. Всички, които чакахме, вече идваха. В момента ситуацията може да се опише като „Изборът на Хобсън”. Томас Хобсън (1544–1630) имал конюшна в Кембридж и давал под наем коне за езда на студентите. За да предпази най-добрите коне от преумора, Хобсън предоставял на клиентите следният избор: или конят, който е най-близо до вратата, или нищо. Перефраза на този избор прави Хенри Форд когато пуска своя Форд Модел-Т: „In 'any colour you like, so long as it's black'. Демек, можете да имате кола във всеки цвят, който пожелаете, стига той да е черен.

Та в светлината на предстоящите местни избори Хобсън би звучал така: Можете да си изберете който кмет искате, стига да е от ГЕРБ. Така ще звучи и на президентските избори догодина, и на следващите парламентарни. По-надалече не ни е съдено да виждаме.

Затова вместо да седим и да се вайкаме, че Бойко е безалтернативен, трябва да правим друго: да протестираме тематично! Например да протестираме срещу мародерските цени на горивата. Безсмислено е да сменяме управляващите, след като не можем да променим правилата. По-добре да накараме властта да свие малко перките на разпасалия се монополист. От КЗК подсказаха как трябва да се почне – държавни спогодби за ползване на данъчни складове в съседните ни държави. После да излезем и да протестираме срещу грабежите в енергетиката. После… Абе, има много после, не мога да ги изредя. Трябва да почнем да подреждаме живота си малко по малко. Казвал съм ви, че държавата се обърква от горе, но се подрежда отдолу. Има ли лиценз за търговия с ток АЕЦ „Колзодуй”? Има, баре от пет години го има. И защо централата да не си продава тока, а да го дава на частници?

От КРИБ заявиха, че готвят нови протести срещу увеличението на тока за бизнеса. „Енергийната мафия, вика шефът на КРИБ Домусчиев, е по-опасна от наркомафията”.

Става интересно - една мафия срещу друга мафия. Макар че те са така оплетени, че не знаеш къде почва едната, къде свършва другата. Кольо Парамов вика, че държавата субсидирала централата на Домусчиев в Пещера със 75 млн. лв. А тя продавала тока на НЕК по 180-185 лева за мегават, по-скъпо даже и от американските централи. Според Парамов Домусчиев имал амбиции да става премиер или президент. И затова си правел пиар с тока. След като Борисов е премиер, Плевнелиев е президент, а Тетка е председател на НС, нямаме морално право на никого да откажем да опита.

Премиерът написа във ФБ: „Имах удоволствието да се срещна със забележителната оперна певица Райна Кабаиванска. Тя е един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, през годините бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени.”

За всичко е виновно южното слънце… „То е превърнало един интендантски капитан от запаса като Бравида в храбрия командир Бравида, една ряпа - в боабаб и един човек, който едва не е отишъл в Шанхай, в човек, който вече  е бил там."

Вежди искаше да му покаже и опера, но дали той не е бил много настоятелен, или Борисов се е съпротивлявал решително, не знаем. Но е факт, че на опера не го заведе. Няколко пъти на театър и до там беше културната програма. Обаче това, че не е стъпвал в операта нищо не значи. И ние не сме стъпвал в МС, пък знаем всички значими министри. И незначимите знаем.

Както и да е. Хиляди се стекли отдолу да харесват. И нищо не може да се направи за тях. Защото е казано: Мисълта в сблъсък с вярата винаги губи. Вероятно тия, които не харесват постингите на премиера, са повече, но нямат възможност за изява. Което си е направо изборът на Хобсън – или харесваш, или нищо. Затова много се зарадвахме, че Зукърбърг създава бутон „дислайк". Според него бутонът няма да бъде сложен, за да изразява омраза, а напротив, ще помогне на потребителите да изразят съчувствие или съжаление. Е, то зависи от потребителите. Българските потребители специално рядко like, по-често hate… Но наистина сега е малко тъпо. Напише някой например, че е починал виден политик и ти натискаш „харесва ми”. Е, тоя пример май не е най-подходящият, но по принцип е тъпо.

Люба Кулезич разправя, че лидерът на ПЕС Станишев и многодетното му семейство ще живеят в малка спретната къщурка в градчето Олтен, Северна Швейцария, на 20 км от немската граница. Олтен е един от най-добрите ски курорти в света, там са и най-добрите училища и колежи в страната. Къщурката била на четири етажа, общо къде 1000 квадрата и с 18 дка градина. И, естествено, не е записана на името на червения лидер.

Олтен, в полите на Алпите. На малката снимка къщурката на Станишеви.

В състезанието по лицемерие на българския политически елит социалистите печелят приза за цялостно творчество.

Вторник, 15 септември

Министър Горанов възнамерява да направи промени в Закона за ДДС, които предвиждат всички регистрирани по ДДС фирми, които купуват стоки и услуги на стойност над 700 лв. и си възстановяват данъка, да информират НАП, ако тези стоки се ползват и за лични нужди. Те трябва да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко личен и в съответствие с това да се определи колко ДДС да им се върне. Освен това проектът изисква, преди една фирма да почне да използва стоката, да я декларира в НАП, заедно с методиката за използването й. И сега най-сладкото: новият режим ще се отнася и за стоки, чието ползване е започнало преди влизането в сила на закона.

Мислите ли, че ще бъде много невъзпитано ако ги нарека идиоти? Добре, тогава няма, макар че много ми се искаше… В български условия всички стоки и услуги са с двойно предназначение, бе, алоу! За служебния телефон методика, за колата методика, за ксерокса методика, за компютъра… И направо ще станем методисти.

Да правиш сложно е просто, сложното е да правиш просто.

Станаха ясни част от мотивите на съдийките от ВКС по делото срещу Цецерон. Според тях колегите им от СГС са аргументирали присъдата си с изразни средства, с които се внушавало, че Цветанов целял да засегне устоите на държавата, принципа за разделение на властите, че фаворизирал изпълнителната власт за сметка на съдебната, че изземва функциите на съдебната власт и уронва престижа й. "Това подсказва, че съдебният състав се чувства лично засегнат от политическото поведение на подсъдимия…”

А не трябва ли да се чувства лично засегнат? Не трябва ли всеки гражданин да се чувства засегнат?

Така, както стоят нещата, всеки представител на Темида трябва да се чувства лично засегнат. Сн. Комарницки, в. „Сега”.

Американският математик, мениджър и филантроп Джим Симънс, чието богатство се оценява на $22 млрд., обявил, че ще  подпомогне 800 ниско платени преподаватели по точни науки в Ню Йорк с $15 хил., по $18.75 на калпак! Тоя направо се е разорил! А стига, бе! Борисов даде на пенсиите повече! Е, не е повече, но като съпоставиш стандартите, не е и много по-малко. По информация от 2009 г. средната годишна учителска заплата в САЩ е $46 хил., $3833 месечно. Значи им е дал нула цяло и нула нула от месечната им заплата… Докато всеки 2 лв. увеличение на пенсия от 200 лв. в процентно изражение е 1%, 4 лв. са 2%, 8 лв. - 3% и т.н. Ако им се дигнат пенсиите с 18 лв., което никогаш не може да бъде, това биха били почти 10%. Искам да кажа, че да дигаш малки пенсии и заплати е далеч по-лесно, отколкото да дигаш големи.

Ало пенсиите! Според „Труд” проучванията на сексолозите сочели, че всеки втори мъж между 40 и 70 г. имал проблеми с потентността. Каквито сте каръци, все сте втори, не ли? Е, има и изключения, де. Понякога джамията е рухнала, но минарето стърчи…

За каръците „Труд” препоръчва природния продукт за сексуална мощ камагра на „Борола” - природен продукт без странични ефекти, който гарантирал дългосрочно решение на проблема. То на вас чак дългосрочно не ви трябва, но все пак… Най-доброто на камаграта е, че за да се прояви ефектът ѝ са необходими около четири седмици. Предостатъчно, за да намерите къде да приложите тоя ефект, да проведете съответната разяснителна и агитационна кампания, да си припомните кое къде беше и т.н. Единственият недостатък на камаграта е, че се приема по една капсула три пъти дневно след ядене. А, доколкото знам, вие не обичате да ядете по три пъти.

Според мен, братя от последната възраст, основният ви проблем е депресията. Народът казва, че болен става, кахърен не. Затова наблегнете на рибата. Проучване на китайски учени показало, че честата употреба на риба намалявала стреса при мъжете с 20%. Заради омега-3 мастните киселини, които активирали производството на  допамина и серотонина. Знам какво ще кажете, но аз не ви агитирам да ядете сьомга. Копърката също е риба. Да! Нещо повече, копърката спада към групата на мазните риби, които имат над 10% мазнини. В една група е с херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда и сьомга.

Сряда, 16 септември

Както можеше да се предвиди, предложенията на Горанов за промяна в закона за ДДС грозно крушира в средите на коалиционните партньори. Валери Симеонов направо рекъл: "Това са пълни глупости". Такова горе-долу било мнението и на РБ.

Умният човек измисля някоя глупост и не я казва. Затова е умен. Щото всеки човек измисля глупости, нема какво да се лъжем. Но умният не ги казва. А Горанов ги казва.

Колкото повече наблюдавам герберите, толкова повече се убеждавам, че са наследници на десните. Но „не по пряка линия, а по слухове и косвено”…

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров стана баща, съобщиха от пресцентъра на партията. Лекари от Шейново споделиха, че младенецът бил същински бащичко. Ама нищо, нищо, да е жив и здрав…

Класация на лондонската компания Quacquarelli Symonds нарежда СУ между 701-во и 800-о място на университетите в света. Лани е бил между 651-во и 700-о място. В Европа СУ е на 341-во място. За най-добър университет в света е провъзгласен Масачузетският технологичен институт, а след него са Харвард, Кеймбридж и Станфорд.

800-о място в света! Това е на Кънда в… таковата, как беше, забравил съм. Съзнателно съм забравил. Понеже се опитвам да изчистя съзнанието си от продуктите на ранната инкултурация в селска среда. Ако се върна при корените, със сигурност ще си спомня… Както и да е. То не може цялата държава да сме съсипали, пък университетът да се издига. Еле па с това ръководство. Сегашният ректор има най-много заместници в цялата история на университета. Шест редовни и един функционален, каквото и да означава това. И, дето е речено, много баби… Яд ме е, че навремето взех диплома, та че и степен, в престижен университет, а сега се оказва, че няма принципна разлика между мен и някой завършил Югозападния, например Пеевски. Всичко ми девалвира в тая държава.

Четвъртък, 17 септември

Председателят на НС Тетка Цачева чела дневния ред на заседанието. И като стигнала до точка 11, Законопроект за ратифициране на споразумение между България и Гърнси за обмен на данъчна информация, рекла, че вероятно е грешка и се има предвид Гърция. Щото Гърнси немало.

Да, ама има. Не само Гърнси има, ами и Джърси има.

Не я обвиняваме, че не знае. Човек не може всичко да знае. А в случая с Тетка и не бива. Представяте ли си какъв качамак щеше да е из главата ѝ, ако имаше малко повече знания! Тя тия трудно управлява… Какво казваше Оскар Уайлд в „Портретът на Дориан Грей? „Ако човек е джентълмен, той знае толкова, колкото му е нужно, а ако не е джентълмен, знанията само ще му бъдат от вреда.” Обвиняваме я в липса на интелектуално любопитство и образователен ентусиазъм. Пишеш в Гуглето Гърнси и то веднага ти показва един от Нормандските острови в Ламанша, които са със статут на лично владение на английската корона. То и ние не знаехме, докато не решихме да си направим една офшорка. Щото двата острова с това са известни. Че са най-големите офшорни финансови центрове в Европа.

Шегуваме се, ей! Ние сме на етап тишъртка, който е доста далече от офшорка. Но полани, когато правителството на Орешарски одобри проект за споразумение, проверихме тук там и узнахме за тези малки  острови-държави, които не членуват в ЕС и затова се налага да имаме с тях отделни споразумения.

Срамота! Депутат да не знае офшорните зони. Да се чудиш честна ли е, или просто зле информирана. (Намигам.)

Сейнт Питър, административен е център на Гърнси и любимо пристанище на всички яхти в Ламанша.

По повод доматите на Кольо Босия, Тетка Цачева рекла: "С удовлетворение споделям, че има досъдебно производство с възможност да приключи в съдебна фаза като наказателно производство срещу главния инициатор и някои негови "последователи". Била наясно, с решението на съда, че хвърлянето на зеленчук срещу НС е „допустима форма на протест”. Но: "За разлика от представителя на българското правосъдие, за мен мятането на домати не е акт на протест, а е криминално проявено деяние… Няма значение, че по парламента летят домати, а не камъни. Поругава се сграда на държавна институция…”

Има значение, Тетко Цецке, да не дава господ да го разбереш! Ах какво огромно значение има! Като сега ми е пред очите картинката от 1997 г., как депутатите тичаха с изменени лица из парламента и се криеха под банките… Народната любов има много форми на проявление и хвърлянето на домати е най-меката от тях.

„Криминално проявено деяние”. Може и така да се изразяват юристите, но може и само тези от РАБФАК да го правят. Ние не сме юрист и не знаем. Но със сигурност знаем, че не се поругава сградата. Може би институцията се поругава! Но то е нищо в сравнение с поругаването, което се извършва вътре. Поради което доверието в нея вече е в рамките на стохастичната грешка. („Стохастична е авторитетната гръцка дума за случайна.”) През септември 2011 г. “Алфа Рисърч“ измери 5% доверие на българите към парламента им, през септември 2013г. - 11%, през януари 2015 г. - 11%. Не се поругава туй, дето го нема.

Трябва да се кръстят, че точно Босия хвърля домати! Я си представете да отиде човек с авторитет, дето не е под психично съмнение!

Петък, 18 септември

Депутати от долната камара на японския парламент се сбиха по време на разгорещен дебат по новия закон за отбраната, според който за пръв път след Втората световна японски военни да участват в мисии зад граница.

В нашия парламент мисля не е имало бой от времето на д-р Баташки. При нас цари ред, култура, възпитание… Нашите депутати се отнасят помежду си като английски лордове. Извинете, сър, бихте ли бил така добър да ми подадете онова парче баница. С удоволствие, сър. Ще ви замоля вие пък да ми подадете онова кокалче… Съвсем примерно. И знаете ли защо? Защото „Съединението прави силата!”

Гражданка в австрийската провинция Щайермарк е приета в болница с изгаряния след експлозията на дворна тоалетна. Инцидентът най-вероятно е станал заради натрупването на метан в помещението. Жената включила осветлението и от искрата клозетът избухнал.

Та викам да престанем вече с националния нихилизъм. Явно и в Австрия има хора, които още ходят по нужда на двора. Нещо повече, и там има зле поддържани тоалетни тип „кенеф”. Кога у нас за последно е избухвала тоалетна? Преди години в нашия край имаше един случай на подобно бедствие, но без ранени и жертви. Беха изсипали в клозета на един една кофа с хлебна мая. И стана една не ви е работа, но взрив нямаше.

Британски активисти за безопасен секс разработили калкулатор, който чрез специален алгоритъм, създаден на базата на сексуалния опит на 6000 британци, изчислявал с колко хора имате индиректен контакт, ако правите секс без презерватив. Ако партньорът ви е спал с примерно 10 души, всеки от тях с още десет, всеки от тях… И установили, че ако правите например секс без презерватив, все едно вкарвате индиректно в леглото си 3 млн. души. Три милиона! Емаси бабата! Добре, де, ами ако само целувате? Каква е гаранцията, че не целувате три милиона…

Затова, братя, правете секс само рано сутрин. Да сте сигурни, че поне за деня сте първи.

Ами това е. Весели празници! И си доставете малко радост. Дето викаше Селинджър, „главната разлика между щастието и радостта е, че щастието е твърдо тяло, а радостта – течно”. Затова си сипете малко радост.


Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар