Зима

Зима
Пролет

8 септември 2015 г.

Сергей Лавров: Страните, разпалили конфликтите, да носят по-голяма отговорност за хуманитарната помощ

"Бюрократичният подход няма да сработи при решаването на въпроса с бежанците, защото причините за този проблем са политически."

Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Москва със заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

По думите на Лавров политическият анализ на статистическите данни показва, че преобладаващото мнозинство от нуждаещите се от хуманитарна помощ са жертви от различни конфликти.

"Поради това е много трудно, разглеждайки ситуацията, да се избегне необходимостта да се анализират причините за появата на допълнителни бежански потоци", каза той.

"Справедливостта изисква страните, разпалили конфликтите, да носят по-голяма отговорност за хуманитарната помощ", подчерта Лавров.

По думите му механичният и бюрократичният подход няма да сработят за решаване на проблемите на бежанците.

"Разбира се, някои се изкушават просто да видят колко пари не достигат (за хуманитарна помощ - бел. ТАСС) и да посъветват правителствата да отпуснат допълнителни средства. Чух, че някой предлага това да стане задължително. Един такъв механичен подход обаче няма да сработи. Вие разбирате това, виждайки примера на опита на ЕС да реши по подобен начин проблема с бежанците", каза Лавров на Георгиева и изтъкна, че корените на проблема са политически.

Кристалина Георгиева е в Москва като съпредседател на Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН.

"Ние се радваме да посрещнем Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН в Москва. Пред вас стоят много отговорни задачи по изготвяне на препоръките към Световната хуманитарна среща на върха, която ще се състои през 2016 г. в Турция. Задачите по анализа на настоящото положение в сферата на хуманитарната помощ са много на брой и твърде сложни. Постоянно расте разминаването между нуждите от хуманитарна помощ и общия брой нуждаещи се от нея хора от една страна и наличните средства за удовлетворяване на тези потребности от друга", заяви Лавров.

Кристалина Георгиева определи Русия като най-отговорния донор на хуманитарна помощ сред страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

"Това е първото ни посещение в Москва. Отбелязваме огромната роля, с която се нагърбва Русия. В БРИКС Русия е най-отговорният донор", каза заместник-председателката на Европейската комисия.

Георгиева благодари на Русия за "помощта, която оказва на хора в кризисни ситуации".

"Броят на нуждаещите се е нараснал неимоверно. Това е най-тежката ситуация след Втората световна война. 80 процента от бежанците са станали такива в резултат от конфликти", заяви тя.

"Поставили сме за цел ефективното изразходване на парите (отделени за помощ на бежанците - бел. ТАСС). Различните донори имат различни процедури за отчитане. Това пречи на хуманитарните организации да работят по-ефективно, а и не винаги работят прозрачно. Най-доброто решение на хуманитарните проблеми е такива проблеми да не съществуват, тоест конфликтите да се предотвратяват", отбеляза Георгиева.


Няма коментари:

Публикуване на коментар