Зима

Зима
Пролет

10 септември 2015 г.

Оказа ли се Украйна личната победа на Владимир Путин?

Washington Post: Порошенко вече знае – нито САЩ, нито Германия ще се бият за Украйна. Е, ще я потупат по рамото и ще окажат скромна финансова и военна подкрепа, но нищо повече...
 
Войната в Украйна постепенно се изплъзна от фокуса. За разлика от преди година и половина, когато Крим беше отцепен, а проруските сепаратисти в Донбас ежедневно атакуваха украинските сили, погледът на света беше вперен към Украйна.

Отношенията между Запада и Изтока се влошиха, дипломатите се чудеха дали не ставаха свидетели на нова студена война. А сега Украйна, европейска държава, сякаш вече не е във фокуса на вниманието, смята вестник Washington Post.

Една от причините е може би прилива на новини – от икономически сътресения, през цяло море отчаяни бежанци от Африка и Близкия Изток, до кандидат-президентски кампании в САЩ. Но може би всъщност Путин спечели своята война в Украйна и критиците на запада са избутани в ъгъла и гледат безпомощно.

Преди около готина Путин се изправи пред една от най-големите си дилеми: дали да работи за компромисна сделка с украинския президент Петро Порошенко или просто да изпрати войската и танковете. Но той имаше и още една цел – недвусмислено да докаже на Порошенко и Запада, че във война между Русия и Украйна, победителят ще е ясен.

После Порошенко и Путин се споразумяха за спиране на огъня. Напълно предвидимо, крехкото споразумение не издържа. А по-рано тази година на Порошенко му се наложи да преглътне горчива глътка, когато трябваше да признае автономен статус на бунтовническите лидери в Донецк и Луганск. Порошенко вече знае – нито САЩ, нито Германия ще се бият за Украйна. Е, ще я потупат по рамото и ще окажат скромна финансова и военна подкрепа, но нищо повече.

В тази обстановка на предпазливи стъпки напред-назад, Путин бавно, но сигурно ''замрази'' конфликта. И дори не е нещо ново за него – през 2008 година направи подобно нещо в Грузия. Но пък вече Путин има доста по-голяма власт да контролира икономическите, политическите и дипломатическите процеси в Украйна.

За тази своя ''победа'' Путин плати скъпо. Икономиката на Русия затъва, репутацията му навън не е в най-цветущото си състояние, а в собствената му държава се наблюдава нестабилност. И все пак репутацията му в Русия не страда прекалено. Той изглежда напълно е в състояние да си възвърне почти диктаторския захват на политическата сила.

А подходът му към Украйна е подобен на други руски лидери. Той не открива топлата вода. Неговата ''нирвана'' би била Славянска конфедерация от Русия, Беларус и Украйна – или, както той би го казал ''изконна руска земя''. Путин нарича Киев ''майката на всички руски градове''. Той говори за ''мечтите на руснаците'', за ''историческа Русия, древна Русия''.

И не че Путин не подкрепя независима Украйна. Напротив, той изцяло би толерирал независима Украйна, но просто докато е приятелски настроена към руските национални интереси. А до тогава Украйна е в лапите му, завършва коментара си изданието.


Няма коментари:

Публикуване на коментар