Зима

Зима
Пролет

17 септември 2015 г.

Полицаи в Асеновград и Първомай масово прикривали престъпления

Петнайсет души са арестувани при спецакцията на полицията в Пловдив.
 
Петима от тях са полицаи в управленията в Асеновград и Първомай. 

Останалите 10 души са граждани, извършили престъпления, които са били прикрити, съобщи бТВ.

Трима от задържаните полицаи са от Асеновград. Началникът на полицията там - Димчо Темелков, е обвинен за лично укривателство, грози го затвор от 2 до 8 години.

Той е прикрил е пет лица, които са извършили кражба за 1000 лв. Всеки момент ще бъде обвинен и за търговия с влияние, съобщи апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Сред арестуваните в Асеновград е и зам.-началникът на полицията, които е обвинен във вещно укривателство. Него го грози затвор от 1 до 6 години

Той имал информация, че служител във фирма краде от дизеловото гориво. Полицаят обаче е прикрил тази информация, като се е облагодетелствал лично - купувал е дизел от същия човек.

Третият арестуван полицай от управлението в Асеновград е помогнал на гражданин да избегне наказателна отговорност, след като е бил хванат да шофира пиян. Алкохолната му проба е показала 1,54 промила, но след намесата на полицая тя била отчетена като 1,12 промила.

В Първомай началникът Васил Налбантов е обвинен за два случая, които е прикрил. В единият става дума за тежко ПТП, станало пред очите на десетина души в центъра на града. После се оказало, че шофьорът, извършил катастрофата, е подменен с друг.

Арестуван е и заместник шефът на управлението в Първомай, който е обвинени за вещно укривателство. Той е прикрил е кражба и подкуп от 800 лв.

Още двама полицаи от Първомай са задържани, като към настоящия момент нямат повдигнати обвинения.

На пресконференцията присъства главният секретар на МВР Георги Костов, който предупреди нито едно управление да не се чувства безнаказано, тъй като полицията гледа.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че има десетки други деяния, които тепърва ще се разследват.

По време на сегашното разследване обаче се стигнало до заключението, че 80% от полицията в Първомай, докато е на работа, извършва всякаква друга дейност, но не и служебната - полицаите копаят, орат, сеят, жънат, зареждат кафе-машини... Освен това се хранели и пиели в заведения, без да плащат сметки - срещу "услугата" да прикриват нарушения.

Има още един случай в Първомай, които също е прикрит - рибарник е бил превърнат в кариера. Инертните материали от нея са продадени, като може би става въпрос за ощетяване за над 3 млн. лв.



Няма коментари:

Публикуване на коментар