Зима

Зима
Пролет

4 септември 2015 г.

Много шум за нищо

Чиста пушилка без огън се оказа превърналият се в многострадален законопроект за борба с корупцията по високите етажи на властта. 

Вицепремиерът Меглена Кунева размахва първо идеята за него, а после и самите текстове още от началото на мандата на кабинета – тоест вече близо година. 

Само че за това време само даваше голи обещания как всички висши чиновници ще се следят под лупа, но така и не подготви с екипа си наистина работещ проект, който най-накрая да се пребори с рушветите. 

Вместо това в Народното събрание влязоха едни спорни текстове, към които резерви имаха всички депутати, включително и в самата група на Реформаторския блок. Общите разпоредби и непрецизно разписаните механизми на действие будеха основателни съмнения, че след приемането му законът просто ще се превърне в инструмент за лов на вещици, за което впрочем предупреди и самият премиер Бойко Борисов. 

Недоумение будеше и решението шефът на предвиденото ново звено за борба с рушветите да се назначава от хората, които уж после трябва да уличи в корупция. 

Така очаквано законопроектът на Кунева, с който тя смяташе да се хвали и пред Брюксел, претърпя пълно фиаско в парламента и се оказа просто много шум за нищо.

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар