Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2015 г.

ФИФА отстрани Блатер, Платини и Валке за 90 дни

Тримата нямат право да се занимават с каквито и да било футболни дейности
 
Световният футбол остана без тримата си най-висши ръководители - президентът на ФИФА Сеп Блатер, президентът на УЕФА Мишел Платини и генералният секретар на ФИФА Жером Валке. 

Наказанието означава, че Мишел Платини губи шансове в битката за президентския пост във ФИФА.

Изборите са на 26 февруари, но французинът вече ще бъде с накърнена репутация.

Тримата бяха отстранени за 90 дни от етичната комисия на ФИФА, като наказанието може да бъде удължено с още 45 дни.

Тримата нямат право да се занимават с каквито и да било футболни дейности на национално и международно ниво, гласи решението.

Етичната комисия обоснова наказанията с разследванията, които са проведени срещу тримата.

Извън това срещу Сеп Блатер тече криминално разследване в Швейцария за злоупотреба със средства и лошо управление на ФИФА заради два случая - продажбата на безценица на телевизионните права за Карибския басейн през 2005 г. и изплащането на 2 милиона швейцарски франка на Платини през 2011 г. за работа, свършена в периода 1999-2002 г .

Платини не е разследван от прокуратурата, но според швейцарската прокуратура е със статут нещо средно между свидетел и обвиняем. Той отрича да има нещо нередно в закъснялото плащане на бонуса. Плащането е станало в момента, в който Блатер водеше кампания за преизбирането си, а французинът имаше колебание дали да се кандидатира.

Часове преди публикуването на решението на етичната комисия Платини заяви: "В последните няколко седмици аз подчертах желанието си да сътруднича на властите, които правят различни проучвания според процедурите. ФИФА, обаче, се подигра с тези правила".

Извън битката за президент остава и кореецът Джун Монг Чунг, който е отстранен от футбола за 6 години и е глобен 100 хиляди швейцарски франка.

Генералният секретар Жером Валке вече беше временно отстранен от поста, а сегашното наказание потвърждава изваждането му от управлението.

Възможен временен заместник на Платини в УЕФА е дългогодишният президент на испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр, който също е разследван от етичната комисия заради отказа си да сътрудничи на разследването за избора на домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар