Зима

Зима
Пролет

27 октомври 2015 г.

Христо Иванов: Пълна отмяна на депутатския имунитет не е препоръчителна

Преди време имунитетът на магистратите бе сведен до функционален, т.е. във връзка с извършването на тяхната работа
 
Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да коментира по същество предложението на ГЕРБ за нови промени в Конституцията, с които да отпадне депутатският имунитет. Иванов ще заяви мнението си, след като бъдат обявени по-конкретни намерения.

Министърът на правосъдието каза това преди извънредното заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще бъде обсъждан бюджетът на съдебната власт за 2016 година.

Очакванията на министър Иванов е да се ориентира какво точно ще се предлага - дали отпадане на текстовете в Конституцията извън депутатската защита за изказвания в парламента или във връзка с политическата дейност на народните представители, или ще се върви към промени, свързани с облекчаване на процедурата по сваляне на наказателната неприкосновеност на народните представители, която парламентарният шеф Цецка Цачева нарече тромава.

Правосъдният министър е категоричен, че трябва да има много внимателен подход към този въпрос и че пълна отмяна на депутатския имунитет не е препоръчителна. Такава пълна отмяна на този етап не се обсъжда.

Христо Иванов похвали институциите за активизирането им по темата „Волен Сидеров", но отбеляза, че до последните скандали е можело да не се стигне, ако подобна активизация е била налице и по-рано.

Според председателя на ВАС Георги Колев, който е и наказателен съдия, депутатите се нуждаят от пълния размер на разписаната в Конституцията наказателна защита, а процедурата за сваляне на имунитетите е работеща. Той смята още, че такъв имунитет трябва да имат не само депутатите, но и магистратите, съобщава ИА КРООС.

Преди време имунитетът на магистратите бе сведен до функционален, т.е. във връзка с извършването на тяхната работа.

Според неофициална информация към 15 ч., Десислав Чуколов и Волен Сидеров нямат намерение да се откажат доброволно от имунитетите си, така че най-вероятно на депутатите ще им се наложи за първи път в рамките на този екип на парламента да сформират специална комисия, която да се заеме със случая.



Няма коментари:

Публикуване на коментар