Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2015 г.

Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване

Промяната беше предложена от БСП, но беше подкрепена и от депутати от ГЕРБ
 
"Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване", обяви по bTV началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева.

Това обаче няма да стане заради конкретна личност, а заради стесняването на кръга от хора, които биха могли да заемат длъжността директор на служба "Военна информация", уточни тя.

Припомняме, че шефът на службата Йордан Бакалов подаде оставка, след като на 1 октомври парламентът прие промени в закона, регламентиращ работата на военното разузнаване.

Съгласно новите текстове Бакалов е негоден за поста. Промяната беше предложена от БСП, но беше подкрепена и от депутати от ГЕРБ. Военният министър Николай Ненчев обаче не прие оставката до произнасянето на президента.

"Неизвестно защо зам.-директор може да бъде цивилно лице, а директорът не може, никаква логика няма в това. По-скоро заместник-директорите би трябвало да са много по-профилирани. Досега е могло да бъде цивилно лице и службата е вървяла нелошо", изтъкна Захариева.

"Директорът на служба "Военна информация" трябва да има доста по-широки познания от толкова стеснения кръг", посочи още Захариева.

"Ако има реална заплаха за националната сигурност, президентът ще свика КСНС. Безотговорно е КСНС да се използва за предизборни цели", каза още тя.

По думите й, държавният глава следи внимателно ситуацията в Сирия.


Екатерина Захариева

Няма коментари:

Публикуване на коментар