Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2015 г.

От РБ реформи и от козел кисело мляко

Решаването на големите проблеми в МВР е отговорност на ръководството, не на онези, които сега протестират

Щом извън законността и правилата може да се уреждаш на ключови политически позиции, дори да взимаш огромни парчета от властта в страната, защо да не може по подобен начин други да отстояват някакви различни свои интереси!

Mинистърката Румяна Бъчварова размаха показалец на подчинените си в МВР, щяла да ги наказва, незаконни били протестите на полицаите. Реформа някаква била започнала, пък те пречели на благородните замисли да ощастливи народонаселението със здрав обществен ред и впечатляващи резултати в борбата с престъпността. Те обаче не са респектирани и продължават да протестират. Полицейски синдикат се оплака от репресии срещу протестиращи, допусна по този повод дори неконтролируема ескалация на ситуацията.

И още един “реформатор” - министърът на отбраната Николай Ненчев - предупреди военните, че ще бъдат наказани, ако протестират. Нямали право на стачка и на синдикални дейности, сочи им чл.184. Въпреки строгото му внушение за евентуални санкции срещу провинилите се и дори изправяне пред съд, подкрепа за протестите откъм военните се забелязва. Генерал Атанасов, началник-щаб на сухопътните войски, заяви, че има напрежение в армията. Май такава подкрепа на едните към другите служители в миналото никога не е имало!

Управляващите в тази ситуация реагираха с противоречиви изявления и действия. Например обещаха някакви съществени отстъпки по отношение на 20-те заплати при пенсиониране, намекнаха за диалог, разбирали били притесненията на недоволстващите. Същевременно ги нападнаха словесно, плашели хората с външния си нетротоарен вид, незаконно било служители на МВР да протестират, и то някои с униформи.

А през януари-февруари 1997 г. беше ли законна уличната вакханалия, довела до потрошаването на сградата на Народното събрание, тази светая светих на демокрацията? Не, разбира се, но благословени отвън, блокадните закононарушения възнаградиха с власт сините недемократи. Предадени и отвътре, тогавашните управляващи нямаха вариант за законова защита.

Ами почти цяла година неразрешени протестърски акции срещу кабинета “Орешарски” доведоха ли до санкции за закононарушителите пред парламента и по централните столични кръстовища? Бяха ли наказани окупаторите на Софийския университет? Не, вувузелещите дори бяха възнаградени, някои от организаторите и по-първите активисти направо с министерски и други държавни постове.

Върху раменете на тези 200-300, представили се за “народа”, соросоидни и грантови субекти Реформаторският блок (РБ) първо беше въведен в парламента, а после и натрапен на ГЕРБ за “незаобиколимия” съюзник в управлението, всъщност като пето колело. Щом обаче така извън законността и правилата може да се уреждаш на ключови политически позиции, дори да вземаш огромни парчета от властта в страната, защо да не може по подобен начин други да отстояват някакви различни свои интереси! Може, може!

Това съобщиха на гражданите и на всички социални групи събитията след юни 1990-а, февруари 1997-а и особено тези от 2013-2014 г. Протестиращите служители наричат акциите си не стачка, а флашмоб, припомнят на депутатите за оня бял автобус, действат на същите места, където надуваха вувузелите си протестерите с бялото пиано и театралните изяви. 


Може, може, казват на обществото и властта! В Белгия неотдавна можеше да протестират полицаи, в столицата на Евросъюза можеше, значи и тук не сте в състояние да ни спрете. Колегите ли ще ни озаптяват, нали и те също са недоволни и отвратени едновременно!

Затова заплахите срещу служителите на МВР и маскаренето им сега не плашат, а само дразнят и мотивират полицаите, същевременно настройват големи слоеве от обществото срещу управленските действия на изпълнителната власт. Само за кратко й помагат недоброжелателните спрямо протестиращите материали в медиите. Израз на безсилие е да се дава за пример “реформата” на грузинското МВР и така да се сплашват служителите от МВР.

Там с огромен екип от САЩ и Израел, лично пазен от американската Агенция за сигурност, тогавашният президент Саакашвили практически едномоментно разгони почти всички хора от тайните служби и полицията. След по-малко от година заяви, че реформата е много успешна, Западът обяви, че той е най-успешният борец с корупцията в Европа. Там останали малко служители, но вършели повече работа от тукашните излишно многобройните.

Днес Саакашвили е издирван от сегашното грузинско правителство с изключително тежки обвинения, включително за репресии и корупция. Също и почти всички началници в неговите спецслужби и полиция. Благодарение на него Грузия загуби територии и е в тежко икономическо и социално положение.

Същата операция проведоха в Украйна, прогониха почти всички заварени служители в МВР и службите, докарват кадри от чужбина за ръководните постове. За началник на Националната полиция например тези дни е назначена Хати Деканоидзе, бивш ректор на грузинската полицейска академия, активен участник в реформите на президента Михаил Саакашвили през 2004-2011 г. и ръководител на президентския Съвет за национална сигурност. Лесно е да се досетим колко и какви врагове са си създали в Киев и по места.

Пределно ясно е още, че такива служби и полиция ще са насочени единствено да бранят властта, но не и срещу корупцията и всяка друга престъпност. За такава реформа прозрачно намекват някои медии, а вече и политици като “реформатора” Атанас Атанасов от ДСБ. То каквото и да се случва в резултат от активното суетене на бивши седесари и социалисти във властта, те все реформа ще го назовават. От РБ реформи обаче и от козел кисело мляко няма да дочакаме!

За истинска реформа в МВР или другаде в силовите структури са нужни три непременни главни фактора - пари, материално-техническо осигуряване и подготвени ръководни кадри. Преди тях е крайно важно да се изясни и обяви на каква държава - в случая българска - те ще служат. По този базов и първостепенен по значение въпрос политическата “класа” упорито мълчи, за хорицата в нея той въобще не стои. Тя само руши силовите структури, тъй като е мотивирана да се затруднява с толкова непосилни задачи, но и от огромен страх за себе си, ако те заработят ефективно.

За никакви реформи и особено във вътрешното министерство не иде реч, каквото и да твърди Румяна Бъчварова. Пари няма, с възможности за качествено подобряване на материално-техническата база не разполага, кадърните ръководни кадри отдавна са прогонени, самата тя никога няма да разбере какво са я сложили да управлява, камо ли да го променя смислено и полезно. Налага се дори да съкращава персонал и да орязва материални и социални придобивки от предишно време. Нито Иво Прокопиев, нито някой от политинженерното РБ ще я спасят от резила, колкото и да са загрижени за оцеляването й на поста.

Нито соросоидните манипулации откъм “Отворено общество”, които сочат, че МВР има голям бюджет, но не се използва ефективно, че структурата му е много голяма, много сложна, затова станала неуправляема. Сочат еднозначно път към фактическо закриване на ведомството с предшестващо изнасяне на ключови дейности и структури в посока на частни фирми, желателно чужди. Така съсипаха армията на България. Трансформациите на въоръжените сили са завършили своята реорганизация, рече земеделецът Ненчев и уреди чужда авиация да охранява границите ни...

РБ натрапиха “реформатора” Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване, но депутатите гласуваха срещу ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона и така спряха гаврата с тази структура, каквато беше това назначение. Докога обаче не се знае. От 26 години разноцветни “реформатори” се гаврят с разузнавачи, полицаи и военни, със самата идея да се служи на обществото и родината. Така България е лишена от последните следи от независимост, от жизненонужните й вярна войска, предани и силни служби за сигурност и полиция.

Едни шушумиги от царистката кохорта политици съчиниха вредната глупост, че в МВР има униформени полицаи на улицата и цивилни “чантаджии” в кабинети. Тази лъжлива схема се пробутва и сега, униформените са приемливи да поостанат още известно време на улицата, но обявените за “чантаджии” следва безпощадно да се съкратят до дузина счетоводителки и финансистки.

Тази простотия само адвокат чантаджия може да я роди, но начело със социоложката и с Радан Кънев РБ само на такива решителни действия са способни. Повечето цивилни в министерството и по места носят пагони под саката си, а голяма част от дейността им е кабинетна, информационно-аналитична, без нея не може. Освен това, когато липсва качествен състав, задачите се изпълняват с количество персонал. Решаването на големите проблеми в МВР, неизпълнението на задачите, безобразията на служителите на терена са отговорност на ръководството, не на онези, които сега протестират.

Какво следва? Управляващите тихомълком отстъпват и отлагат т.нар. реформи, оставят Бъчварова само с тегобите на вицепремиер и оставят МВР в полугладно съществуване до по-добри времена. Съкращения на персонала би трябвало да започнат първо в целия много раздут държавен апарат, едва тогава и във вътрешното министерство. Пари няма, неизбежно е.

Упорството да се намачкат протестиращите носи големи рискове за управляващите. Ето в Благоевград към тях се присъединиха бивши колеги и деца на полицаи, този опит ще се разпространи много бързо и другаде, възможно е да се присъединят и представители на други социални групи. Посинялата след местните избори карта на България с нищо няма да помогне на ГЕРБ, а РБ в този си състав все по-болезнено ще виси на врата на партията.

Другото е да се действа като Саакашвили с всички споменати последствия, но не можем да го изключим. Могат, разбира се, да внесат от съседни страни ръководен състав и полицаи, тайните им служби отдавна са си тук на воля. За пълнеж има безработни цигани, във вид на сирийски бежанци прииждат араби и афганци. Както заяви Бъчварова в парламента, има и други варианти за стабилизиране на системата, май това е имала предвид като един от възможните.



Д-р Илия Илиев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар