Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2015 г.

Журналисти съдят евродепутатите за разточителност на средства

Особена загриженост будят сред журналистите надбавките, които получават евродепутатите – почти 40 млн. евро


Група от 29 европейски журналисти е завела съдебно дело срещу Европейския парламент с надеждата, че разходите за евродепутатите ще станат по-прозрачни.

Жалбата е била подадена в Европейския съд на справедливостта (ЕСС), чиито решения са задължителни за целия ЕС. Не трябва да бъде позволявано надбавките на евродепутатите да остават остават скрити от европейската общественост,заяви лидерът на групата словенската журналистка Анушка Делич.

Според подалите жалбата заплащането и разходите на евродепутатите възлизат на около 457 млн. евро годишно. Особена загриженост будят сред журналистите надбавките, които получават евродепутатите – почти 40 млн. евро годишно.

В позицията на групата се казва, че "пълната липса на контрол върху надбавките на депутатите ... поражда сериозни съмнения, че и другите разходи за 751-мата евродепутати се наблюдават по прозрачен, отговорен и подлежащ на проверка начин", съобщи Би Би Си.. 29-тимата журналисти обясняват решението си да повдигнат въпроса пред ЕСС в Люксембург след като от Европарламента им отказали достъп до информация за разходите на евродепутатите. Групата е получила подкрепата на борещите се срещу корупцията от Transparency International (TI).

"Европейският парламент изостава други парламентарни органи, като например в Швеция и във Великобритания, когато става дума за прозрачността на парламентарните разходи," каза директорът на TI за Евросъюза Карл Дохан. Една от разточителните части при разходите на евродепутатите са средствата за пътуване между Брюксел и Страсбург за пленарни гласувания. Депутатите сами са призоваха ЕС да направи Брюксел единственото им работно място. На своя сайт евродепутатът от Зелените Жан Ламберт изреди месечните разходи, които са стандартни за всичките 751 еврозаконодатели.

Става дума за: надбавка персонал – 21 379 евро, които покриват разходите за лични асистенти; общи разходи – 4320 евро, които покриват пера като наем на офис и телефонни сметки; дневни по 306 евро по време на парламентарни сесии в Брюксел или Стасбург; пътни разходи – 4 264 годишно за пътувания извън обичайните работни места. Заплатите на евродепутатите възлизат на 8000 евро преди облагане с данъци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар