Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2015 г.

Мафията в Рим – на прицела на италианското правосъдие

Близо 40 души общо се очаква да застанат на подсъдимата скамейка с различни обвинения
 
Италианското правосъдие ще се заеме в четвъртък с утайката на обществото в Рим - обширна мрежа от престъпници, бизнесмени и политици, обвинени в корупция, успяла да се внедри дълбоко в общинските структури на италианската столица.

Близо четирийсет души общо се очаква да застанат на подсъдимата скамейка с различни обвинения, включително създаване на престъпни сдружения от мафиотски тип, пише Любомир Милашин от Франс прес.

Основните заседания от процеса по т. нар. дело срещу столичната мафия - или аферата "Мафия Капитале", ще протичат в затвора Ребибия, в североизточните околности на Рим.

Някои обвиняеми са под стража, включително предполагаемият им шеф Масимо Карминати - бивш десен терорист и след това престъпник; други, между които политически функционери от Рим, се отървават засега с домашен арест.

Аферата избухва през декември 2014 г. с ареста на 37 души, сред които е и 57-годишният Карминати, останал едноок след престрелка с полицията при опит за бягство в Швейцария през 1981 г.

Разследването обхваща общо стотина души, включително редица предприемачи и бившия кмет от десницата Джани Алемано.

Интересите на престъпната група се простират от прибирането на боклука до поддържането на зелените площи и подпомагането на бежанци - сектори, които поглъщат значителни държавни средства.

Италианската столица се запознава тогава с "теорията" на престъпните среди за устройството на света - тъй, както я разяснява две години преди това Масимо Карминати пред своя най-доверен човек в телефонен разговор, записан от карабинерите.

"Живите са отгоре, мъртвите - отдолу. А ние сме по средата, в нашите среди, където всички се срещат", казва той.

И наистина в тези среди има доста хора; срещат се по-специално политици от всички цветове.

Сред най-известните имена ще посочим Лука Грамацио, някога водач на народните избраници от партията на бившия премиер Силвио Берлускони - първо в римското кметство, после в общинския съвет на област Лацио, където се намира италианската столица.

Но е представена и левицата - в лицето на Мирко Корати, бивш председател на общинския съвет на Рим и член на Демократическата партия, чийто лидер е сегашният премиер Матео Ренци.

"Второ действие"

Половин година по-късно - през юни 2015 г., римската полиция минава към второ действие в разследването на "Мафия Капитале" - издадени са още 44 заповеди за арест.

Всекидневникът "Република" обобщава тогава аферата накратко: "Подкупи, месечни плащания, къщи и вили, уреждане на работа за роднини и приятели - всичко това срещу предимства в конкурсите за обществени поръчки от всякакъв вид".

Скандалът става една от причините - но не и единствената, за неотдавнашното оттегляне на левия кмет на Рим Иняцио Марино, обвинен между другото, че не е успял да прочисти градската управа.

Според доклад, публикуван от италианските работодатели след първата вълна от арести, Италия щеше да си спести към 300 милиарда евро, ако бе действала решително против корупцията след скандалните разкрития от 90-те.

Всъщност започващият процес, най-голям след внушителните антикорупционни разследвания на прокуратурата в Милано през 90-те, е типичен и показен случай, коментира британският историк Джон Дики, експерт по Италия и мафията.
 

"Това е много важен процес - обясни той за АФП. - Ако обвинението се потвърди, това ще е знак, че Италия може да преследва по съдебен ред новите форми на мафията, които се появяват днес."

От аферата "Мафия Капитале" черпят вече вдъхновение италианските кинотворци - скандалът залегна в основата на филма "Субура", режисиран от Стефано Солима и излязъл неотдавна по екраните.

Първото заседание на наказателния съд в Рим, насрочено за четвъртък, се очаква да засяга само административни въпроси като конституирането на страните по делото.
Като страни по делото изглежда ще бъдат привлечени многобройни колективи и предприятия, чиито средства са били източвани от аферистите, например вътрешното министерство, областта Лацио и столичната община.

Предвижда се заседанията да протичат с определено темпо - в графика те са разпределени по четири на седмица до юли 2016 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар