Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2015 г.

Седмични наброски

Изминалата седмица вероятно няма да бъде запомнена с добро от българина, след като бе дадена заявка за поредното дълбоко бъркане в джоба му.
 
Винетката вече ще има своята нова цена, цигарите също ще скочат, депутатите посегнаха и на ракията, а за капак на всичко един патриарх - уж пръв между равни, изрази странните си претенции спрямо български реликви. Божидар Димитров пък веднага отвърна - елате в НИМ, да ви ги покажем. 

И така – време е за обзора на събитията от изминалата седмица.

Една тема в последните десетина дни без никакво съмнение развълнува цялото общество – ще поскъпне ли винетката и ще достигне ли космическите 145 лева за парче. Заслужават ли пътищата ни такава цена, ще строим ли нови с нея, кой ще ни кара колите... все въпроси, които стоят на дневен ред. 


Е, вече се знае – годишната винетка ще струва точно 97 лева за ужас на всички шофьори на коли. Така с оглед на новите цени на стикера, както и готвените промени в закона, които целят зимните гуми да станат задължителни у нас (Ей го къде е Скандинавския полуостров, условията са същите), добавено с това, че вече задължителната застраховка Гражданска отговорност няма да може да бъде сключвана онлайн (с две дума – няма да може да бъде по-евтина)... много шофьори вече ще могат да пускат по вестници и сайтове следните видове обява:

Разменям (давам на бартер) Сеат Ибиза – 1995 година/Форд Фиеста 1995 година и т.нат. срещу комплект зимни гуми (от най-евтините), винетка за следващата година и сключена Гражданска отговорност. Може и с доплащане на винетката.

Естествено в обществото веднага се повдигна въпроса къде ще отидат парите от новите винетки. Екипът ни вече има няколко идеи, които може да сподели с гражданите и управляващите за допълнителна ефективност на винетния стикер. Едната от тях е доста проста и практична – разликата между 67 лева (колкото в момента струва годишната винетка) и тази от 97 лена на тази след Нова година е точно 30 лева. Съвсем спокойно тази разлика може да влезе в специален фонд "И к`во шъ прайм ся", от който събраните пари да се разпределят между катаджиите в цялата страна. По този начин няма да има нужда от КАТ да ви спират на пътя, пък да се чувстват неудобно органите как да ви поискат пари, при все че и камери има на патрулките, да ви питат “И ся ще пишем ли?”... Изобщо позната до втръсване ситуация. 


С новата цена на винетката всеки шофьор ще си е платил нещо като данък КАТ – 30-тина лева на година изглежда нормална цена. Над 3 милиона коли регистрирани днес у нас, по 30 лева... ей ти едни 90-100 милиона лева, които да бъдат разпределени честно между всички катаджии като бонус. Даже и останалите полицаи може да включим тук – една приятна финансова реформа в сектора, да видим кой ще иска да напуска. Шофьорите също по-лесно така ще приемат новата цена на винетката, защото ще знаят, че няма да бъдат спирани без нищо на пътя. С две думи и вълкът сит, и агнето цяло.

Ако все пак решим тези пари да ги вложим в пътищата, и тук има няколко идеи. На първо място може да се заделят пари за ремонта на “Цариградско шосе” другото лято, защото както знаят софиянци, няма година, в която най-голямата пътна артерия на столицата да не се ремонтира и да не е затворена по 2-3 месеца. Пък и така се запазва тренинга на хората, които ако го няма ремонта на Цариградско се изнежват, защото шофирането става прекалено леко летните месеци, водачите се отпускат и подценяват ситуацията. 


Сега тук някой ще каже, че въпросното “шосе” е работа на Столична община и тук няма как да се наливат пари от винетки. То реално е така, но има ли по-добро място за трениране на шофьорите от ремонтираща се главна пътна артерия в столицата? Едно платно, което преминава в три, после трите правят фуния и платното отново става едно... Това е повече от симулатор в авиацията. Така че трябва да се инвестира в това обучение на шофьорите!

Логично все пак, новата цена на винетките може да се оправдае с ударния ремонт по магистрала “Тракия” това лято. Затова може да има и специална промоция за пътуващите по реално единствената напълно завършена истинска магистрала у нас. Например който си закупи винетка за следващата година до края на януари, получава една седмица безплатен чадър и шезлонг на плажа в курорт по родното Черноморие през лятото. Така хем ще заведем повече туристи на вече кристално чистото ни море, хем хората ще чувстват, че са на аванта от новите винетки и ще се блъскат да си ги купят. 


Разбира се, за магистрала Струма такава промоция няма да има, като дори там може освен винетка да се вкара веднага и тол такса. Така де, нека да плащат тези, дето не следват инструкциите на премиера и не ходят на нашето море, а предпочитат гръцкото. Да видим така дали няма да им стане много по-солено!


И като говорим за гръцко, няма как да не споменем и визитата на Вселенския патриарх през изминалата седмица. Посещение, което остави неприятен вкус заради странните претенции на един уж духовен водач към родната държава. В крайна сметка се оказа така, че посещението на Вартоломей се превърна в нещо като посещение на тъщата във всеки един български дом. Отначало всички са любезни, радват й се, после тя изтряска някакви претенции... и всички бързат да я изпратят с дюдюкания и недоволни подмятания. 

И после се почва едно оправдание: Не я поканих аз, ти я покани! Само разликата е там, че никой не дава държавен орден на тъща си, макар че киченето с тази "Стара планина" стана като раздаване на шоколадови бонбони. Ама кой знае, то една тъща може и да има повече заслуги за България, отколкото вселенският патриарх със сигурност.

И ако българинът има нещо, което да го дразни повече от тъщата, това със сигурност е ако му посегнат на пиенето. Така например през изминалата седмица парламентът постави нова преграда пред селските ракиджии и сега те ще могат да варят в казаните си само от 1 юли до 31 декември. 


За да сме в крак с идеите на правителството в борбата с контрабандата и щастието на обикновените хора, предлагаме и още няколко подобни мерки. Например да се разреши коленето на прасе, но само в периода от 1-ви до 31 декември. То затова е и Коледа – защото се коли прасе. През останалото време българите да нямат право да колят гуситата, защото чуждата мръвка, с която ни заливат по големите вериги, не върви добре. 

Друго предложение е, законът да уреди домашно вино да се прави само от началото на октомври до края на ноември, защото то къде ти грозде през останалото време? Или ще е контрабанда, или изобщо няма да е грозде, нали?

Задължителен срок закона трябва да уреди и за правенето и консумацията на кисело зеле! И на бахура също! Целта е ясна – да не се замърсява въздуха с аромат на кисело зеле и бахур, освен примерно в периода от началото на ноември до Нова година. Обаче тук трябва все пак всеки, който слага кисело зеле, да плаща и данък, защото това е производство в промишлени количества в България и тази дейност определено си влиза в сивата икономика. 


Тарикати – ще пият домашна ракия с кисело зеле, ще ядът домашни мръвки с домашно вино... 

Ами икономиката дами и господа? Кой ще я поддържа с тази ваша сива икономика у дома?

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар